Taiwanesiska Tan Tsai Noodles

En av mina favoriträtter i taiwanesisk mat taiwanesiska Tan Tsai Noodle (擔 仔 麵). Tan Tsai Noodles är en av de bästa sorters mat för det kalla och våta vädret vi har här i Skottland större delen av året. Jag tror ingen kommer att säga nej till en stor skål med varm och välsmakande nudelsoppa.

Tan Tsai nudlar är verkligen mångsidiga; de kan ätas antingen torra eller med en soppa och de är lika läckra på något sätt. Så om du gillar nudlar med eller utan soppa, kan denna maträtt göras på något sätt.

Det finns en historia bakom denna läckra och hjärtvärme nudlarrätt:

Berättelsen om Tan Tsai Noodle började 1895 med en fiskare / fiskman kallad Mr Hong. Mr Hong, vars familj migrerade till Fucheng från Zhanghzhou där han lärde sig att laga nudlar medan han levde från att fånga fisk. Efter en tid flyttade han till Tainan i Taiwan där han fortsatte att leva av att fånga fisk.

I Taiwan finns det många festivaler för att fira olika saker, men i mars har vi en festival kallad "Tomb-Sweeping Festival" (清明節), och en annan kallas Moon Festival som hålls i augusti. Mellan dessa årstider finns en period som kallas "Slack Season", där fiskare inte kan gå ut för att fiska så ofta på grund av dåligt väder, så Hong började sälja nudlar för att stödja sin familj.

Hans nudlar hade en riktigt unik smak så att de blev väldigt populära. De blev så populära att han bestämde sig för att sälja sina nudlar på heltid så att han i början av hans nudlarbranschen skulle bära sina nudlar på axelpolen så att han kunde sälja dem på gatorna. Mr Hong bestämde sig för att kalla hans nudlar "Slack season Tan Tsai Noodles".

I moderna tider är dessa nudlar kända som "Tu Hsian Yueh Tan Tsai Noodles". "Tu Hsian Yueh" (度 小月) betyder "slack season" på kinesiska och "Tan Tsai" översätts till axelpoler på taiwanesiska.

Vad du behöver

Hur man gör det

Procedurer för nudelbuljong / lager:

  1. Ta bort skalen från räkorna och använd lite olja för att sauté räkorna.
  2. Stek kycklingbenet i ugnen tills benet får lite färg på den.
  3. Lägg allt i en lagerpot och täck ingredienserna med vatten.
  4. Koka det först och simma i 2 timmar. Det är nu klart att servera med nudlar.

Förfarande för hakslagssås:

  1. Värm upp 2 matskedar olja i en wok och rör steket tills det är kokt på utsidan.
  1. Tillsätt alla ingredienserna och blanda dem jämnt. Koka det först och simma i ca 30 minuter för att minska ner halva såsen.

Slutförfaranden för Tan Tsai Noodle:

  1. Pojka räkorna och grönsakerna i en gryta med kokande vatten först och ta dem ut och lämna åt sidan. Använd sedan samma vatten för att laga nudlarna.
  2. Placera nudlar och lite malet vitlök (tillval) i en skål och häll lite haksås på toppen. Garnera med räkor och grönsaker och tillsätt soppan. Klar att tjäna!
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 484
Totalt fett 22 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 148 mg
Natrium 2.316 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 2 g
Protein 54 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)