Ta hand om din lera matlagningskanna

Hur säsong, använd och rengör din spis

Matlagning i lerkärl har en lång historia, sträcker sig tillbaka till åtminstone de gamla romerska tiderna, och är fortfarande ett favoriterat sätt att laga mat idag. Den täckta lerret ger en miljö som gör att värmen och fukten kan cirkulera, vilket resulterar i en jämnt kokad maträtt som är öm och saftig.

Den traditionella lerkruven är en som inte är glaserad och har en djup bas tillsammans med ett djupt lock. Det finns också några etniska sorter, inklusive den spanska cazuelaen, en rund, glaserad lergodsberedningskärl, samt tagine , den marockanska kegelblocken.

Dessa lerkokar kan vara glaserade, delvis glaserade eller oglasade. Beroende på om det har en glasyr eller inte, kommer det att avgöra hur det ska skötas och rengöras.

Fördelen med en glasyr är att den är lättare att använda och rena och det behöver inte krydda. Men du kommer att förlora några fördelar som lerpotten erbjuder - förmågan att absorbera vatten och cirkulera ånga, vilket gör köttet fuktigt och ömt och bröd mjukt på insidan med en krispig skorpa. Den unglaserade leran är också alkalisk, balanserar pH i maten och lägger lite sötma till sura ingredienser, såsom tomater.

Krydda din lerkruka

Om din lerkruka är unglaserad måste du suga och krydda den. Soaking lera potten i vatten i minst 15 minuter och upp till 2 timmar kommer att föra fukt till den porösa inre ytan, så att maten kan ånga medan matlagning så maten inte torkar ut. Krydda potten stärker ytan och förhindrar sprickbildning, vilket gör den mer hållbar för långvarig användning.

Efter att potten blötläggs i vatten, bör den torkas, de inredda uglaserade ytorna gnids med en vitlöksklyfta och sedan insidan belagd med vegetabilisk eller olivolja. Då ska den fyllas 3/4 av vägen full med vatten och upphettas vid låg temperatur antingen på spisen eller i ugnen i 2 till 3 timmar.

Använda din lera potten

Innan varje gång du planerar att laga mat med lerkärlet, måste du suga det i vatten (endast om det är unglaserat). Dunk i kallt vatten - både basen och locket - i 15 minuter. Vattnet tränger igenom den porösa ytan och hjälper till med ångprocessen under tillagningen. Klistra helt enkelt och fyll i med ditt recepts ingredienser.

Lerkrukor är känsliga för temperaturbyte och kommer lätt att spricka så det är viktigt att du inte exponerar ugnen för extrema temperaturskillnader. Placera aldrig lerkruven i en förvärmd ugn - den ska alltid gå i en kall ugn så det ligger i en miljö där temperaturen gradvis ökar. Om du lagar på spisen måste du höja brännarens värme väldigt långsamt (med en diffusor - en platt paddel som används för att sprida värmen jämnt - är till hjälp).

Det finns olika lerkrukor avsedda att användas på olika sätt, så var noga med att läsa din lera spisens anvisningar innan du använder. Vissa är gjorda för spishällen och kan hantera högre, mer direkt värme medan andra endast är till ugnen.

Rengöring din lerkruka

Eftersom leran är porös är det viktigt att följa vissa steg vid rengöring av potten. Använd inte tvål eller rengöringsmedel för att rengöra eftersom tvålen kommer att suga in i porerna i leran och sedan läcka in i maten nästa gång du använder den.

Använd istället skållande varmvatten och en stel borste för att rengöra potten. Bakpulver eller salt kan användas som rengöringsmedel med en skrubbsvamp.

För envisa fläckar, använd en väldigt grov osoppad rostfri plåt eller låt ugnen suga över natten fylld med vatten och 1 till 4 matskedar natron. En natronblötläggning hjälper också till att avlägsna lukt och fräscha spisen efter att ha lagat stekta livsmedel.

Förvaring av din lerkruka

Förvara din claypot med locket inverterat, inbäddat inuti botten med en pappershandduk inuti så att det kan andas. Se till att den är helt torr innan du tar bort den. Under långa perioder kan mögel bildas. För att avlägsna mögel, applicera en pasta med lika stora delar natron och vatten. Låt den vara i minst 30 minuter, borsta, skölj den väl och låt den torka, helst i starkt solljus.