Svartögda ärter och grönsaksoppa

Denna smakfulla soppa kan kokas på spisen eller i crock potten. Hur som helst gör det en stor måltid med majsbröd och en kastad sallad.

Eftersom det innehåller tre lyckliga ingredienser, är det ett utmärkt allt-i-ett-val för en nyårsdags lunch eller middag. Ärterna symboliserar mynt, greenerna symboliserar papperspengar, och skinkan betyder förmodligen välstånd. Lägg till en panna med varmbakad majsbröd - guldet - och du får den perfekta lycka till måltiden!

Om du serverar vegetariska vänner och familj är det lätt att göra det till en vegetarisk soppa. Glöm bara skinkan och använd vegetabilisk buljong i stället för kycklingföda. Lägg till fler grönsaker i soppen om du vill. Tärnad morötter är ett bra val. Lägg dem till pannan tillsammans med lök och selleri. Tärnad rutabaga eller ropa är ett annat gott tillägg. Välj hackade grönsaker med tärning, om det är tillgängligt.

Vad du behöver

Hur man gör det

Spishäll

  1. Värm vegetabilisk olja i en stor nederländsk ugnspanna över medelvärme. När oljan är varm och skimrande, lägg till lök och selleri. Koka i ca 5 minuter, eller tills löket är genomskinligt och selleri är ömt.
  2. Tillsätt skinka, paprika och vitlök på pannan och fortsätt tillagning i 2 till 3 minuter längre, rör om ofta.
  3. Till blandningen av skinka och grönsaker lägger du till kycklingstocken, svartögda ärter, rogngryn eller spenat, tomater, kreolsk kryddor, peppar och oregano. Minska värmen till låg, täck pan och simma i 45 minuter till 1 timme.
  1. Smak och tillsätt salt, efter behov.

Långsam spis

  1. Värm vegetabilisk olja i en stekpanna över medelvärme. Tillsätt lök och selleri och koka i ca 5 minuter, rör om ofta. Tillsätt skinka, paprika och vitlök. koka i 2 till 3 minuter längre, rör om ofta.
  2. Överför sauterade grönsaker och skinka till långsam spis. Lägg till kycklingstocken, svartögda ärtor, gröna, tomater, Creole kryddor, peppar och oregano.
  3. Täck och koka på låg i 5 till 7 timmar, eller högt i 2 1/2 till 3 1/2 timmar.
  4. Smak och tillsätt salt, efter behov.

Hur man lagar torkade svartögda ärter

Välj 1 kilo svartögda ärter över och ta bort eventuella missbildade eller skadade ärtor. Skölj väl och lägg dem i en stor kruka. Täck ärterna med 2 liter vatten. Placera pannan över hög värme och koka. Koka ärterna i 2 minuter. Ta bort från värmen och låt ärterna stå i 1 timme.

Töm ärterna, skölj dem och lägg dem tillbaka i kruken. Skydda med 2 1/2 kvarts färskvatten. Tillsätt 2 tsk salt. Koka ärterna över hög värme. Minska värmen till lägsta inställning och simma i ca 30 till 45 minuter, eller tills det är ömt.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 127
Totalt fett 4 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 12 mg
Natrium 781 mg
kolhydrater 15 g
Kostfiber 3 g
Protein 10 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)