Köksgud och klibbig tårta (Nian Gao)

En ångad kinesisk frukttårta som en nyårs tradition

Det finns många traditioner i samband med den kinesiska nyårssäsongen eller vårfestivalen. Men en viktig tradition äger rum innan det gamla året har kommit till slut och serverar nian gao (klibbig tårta) till köksguden.

Enligt legenden, en vecka innan vårfestivalen börjar, återgår köksgud till himlen för att rapportera om en familjs beteende under föregående år. En negativ rapport från kökets Gud betyder att en familj kommer att drabbas av otur i det kommande året.

Lyckligtvis kan han sätta sig i gott humör med nian gao.

Ursprungen till köksguden

I kökets gudkvinna beskriver Amy Tan legenden om hur köksguden kom att existera. I grund och botten sprang en tiggare, namngiven Zhang, in i en öppen spis för att undgå att bli sett av sin tidigare fru. Hans förlägenhet kom inte från hans försämrade omständigheter, men förresten hade han misshandlat henne. Hans fru försökte förgäves att släcka elden men blev i slutändan tvungen att se att hennes tidigare mans aska flyga upp i skorstenen. Efter att ha hört berättelsen bestämde jade kejsaren att belöna mannen för att erkänna sina felaktigheter genom att göra honom Kitchen God, upptagen med att titta över allas beteende.

Inte överraskande givet sin viktiga uppgift, bilder av köksguden visar honom som en ganska imponerande siffra. Berättaren i The Kitchen Guds Fru beskriver en som hon fått från sin mamma: "Mannen är ganska stor och sitter i regal glans och håller en hand i en hand, en tablett i den andra.

Han har två långa whiskers, formade som släta, avsmalnande svarta piska. "

Matning klibbig tårta till köket Gud (Nian Gao)

För att säkerställa en gynnsam rapport från köksguden utvecklades anpassningen av att mata honom Sticky Cake. Enligt olika konton var det antingen en muta eller helt enkelt ett sätt att se till att köksgudens mun var för full av tårta för att skicka en ogynnsam rapport.