Stekt potatis med ramar och ägg

Om du inte känner till ramper är det förmodligen för att de är - beroende på var du bor - endast tillgänglig för några veckor varje vår. Om du inte hittar dem i din region kan du hitta dem online på Earthy Delights eller din lokala Whole Foods så sent som i mars och så sent som i april eller i början av juni.

Rampor, betraktad som en vårdelicacy för många, är vilda lökar eller vilda purjolök som är infödda till Nordamerika. De har långa och ganska breda, platta gröna löv och smala glödlampor. Lökarna liknar gröna lökens lök, även om löven är olika. De växer från South Carolina och så långt norrut som Kanada, men de är knappast i Kanada.

Ordet "ramper" eller vild vitlök, nämndes först på engelska (engelska) på 1500-talet och i amerikanskt tryck 1828. Rampor är starkare än gröna lök och äts ofta med råa. De kan användas i vilken maträtt som helst som kräver gröna lök, purjolök, lök eller skalot.

Denna kombination av potatis, ägg och ramper är en populär förberedelse. Ta bort ägget eller koka dem separat och servera dem tillsammans med potatiserna.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skölj ramparna noggrant under kallt rinnande vatten. Ta bort alla stora, hårda yttre löv. Skär av rotändarna och avlägsna den yttre genomskinliga huden. Håll de vita delarna separata från den gröna, skiva ramparna tunt.
  2. Ordna baconremsor i en stor stor stekpanna och placera den över medelstor värme. Koka tills skarpa, ofta vrider med tang. Ta bort baconstyckena till pappershanddukar eller en brun papperspåse för att tömma. Ta bort alla utom 3 matskedar droppings från stekpannan.
  1. Skala potatisen och skära dem i små tärningar.
  2. Öka värmen till medium och tillsätt den vita delen av ramperna och potatiserna till stekpannan. Stek tills potatisen är öm, omrör ofta. Lägg de skivade gröna ramperna och koka i 2 minuter längre.
  3. Bryt ägget över ramperna och potatis och rör om att blanda väl. Stek i ca 2 minuter, eller tills äggen har kokat på botten. Vänd och stek på andra sidan i 2 till 4 minuter längre, eller tills ägg kokas igenom.
  4. Servera ramperna och potatisarna med toast eller nybakat kex och smör.

Tips och variationer

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 157
Totalt fett 9 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 162 mg
Natrium 228 mg
kolhydrater 10 g
Kostfiber 1 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)