Sunchoke Gratin

Sunchokes (aka. Jerusalem kronärtskockor) är knölarna av solrosor. Dessa små, bruna nubbar är läckra skalade, skivas och kokas i en gryta fylld med ost. Du kan kombinera dem med andra rotgrönsaker (de är särskilt bra med potatis), använd vilken ost du vill, eller tillsätt hackade örter för olika smaker.

Medan vissa gratiner bakas torra, drar sunchokes nytta av tillsatt vätska. Du kan använda buljong ( hemlagad kycklingbuljong är ett bra val), grädde, halv och en halv eller en kombination av dem.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 375 ° F. Skruva och grovskal sunchokesna.
  2. Skär sunchokesna i jämn, 1/4-tums skivor.
  3. Smör eller smörj en 2-koks gryta eller motsvarande bakpanna. Lägg tillräckligt med sunchoke skivor i pannan för att skapa ett solidt lager. Strö dem med salt och peppar. Gör ett andra lager och strö med salt, peppar och muskotnöt. Du kan också lägga till en strö av ost till det här lagret om du vill. Håll lagring och strö, lägg till muskot bara i varje andra lager.
  1. När alla sunchoke-skivorna är i skålen hälls buljong eller grädde över sunchokesna och strö med salt, peppar, muskot och ost. Täck pannan med aluminiumfolie och baka till gratinen är bara öm när du piercas med en gaffel, ca 40 minuter. Avtäcka och baka tills den är brunad och bubbla, ytterligare 20 minuter eller så.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 555
Totalt fett 39 g
Mättat fett 20 g
Omättat fett 13 g
Kolesterol 198 mg
Natrium 389 mg
kolhydrater 2 g
Kostfiber 0 g
Protein 48 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)