Saunf - Fänkålfrön

Indiskt namn och uttal:

Saunf, uttalad som soff ("o" ljudet sägs nasalt)

Utseende, smak och lukt:

Saunf eller Fennelfrön är de torkade frön av fänkålväxten. De är ungefär 4-8 mm långa och ser ut som en riven eller riven ris. Saunf kommer i färger som sträcker sig från ljusgrön till ljusgrön och solbränd och har en lakritsliknande smak - sötare och lite mindre skarp och intensiv än lakrits.

Köpa det:

Fänkål frön kan köpas från de flesta snabbköp och specialiserade ört- eller kryddbutiker. Alla bra indiska butiker kommer att lagra dem. Medan Saunf finns i färger som sträcker sig från ljusgrön till ljusgrön och solbränd, är de fräschaste och bästa kvalitetens frön vanligtvis de ljusgröna. "Gamla" frön kommer att förlora den färska färgen över tiden. När du köper Saunf, leta efter plumpa, oskränkta frön med en stark fennikel doft. Förvara Saunf på en sval, mörk plats bort från solljuset i en lufttät glasbehållare, eftersom de flesta kryddor varar längre och behåller sin kraft under en längre tid om de lagras på detta sätt. Förvara inte Saunf längre än sex månader.

Använder det:

Saunf används i stor utsträckning i indisk matlagning. Medan det oftast används i fröform, kräver några rätter att frönen ska rosta och pulveriseras. Några viktiga Masalas (kryddblandningar) i indisk matlagning , som Paanch Phoran Masala , har Saunf som en av deras ingredienser.

Saunf används ofta i Tadka eller temperering av rätter och i pickles och chutneys. Det betraktas också som en matsmältnings- och munfräser och tuggas av många som en eftermiddagsmint. Saunf kokas också och dräneras i vatten, som sedan spänns och ges till barn som en kolik-lättare!

Intressanta fakta: