Raspberry Curd

Denna färgglada, krämiga hallonskocka är så läcker att du kommer att vilja slicka skålen efter att du har gjort den. Den kan göras med färska eller frysta bär, och kräver bara 4 ingredienser och 40 minuter av din tid.

Koppla ihop den med mörk choklad eller skarpa ginger snaps för en härlig dekadent efterrätt.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Om du använder frusna hallon, mäta dem medan de fortfarande är frysta och låt dem tina vid rumstemperatur.
 2. Sätt bären i en kruka över låg värme och koka i 5 till 10 minuter, rör om tills de släpper ut sin juice. Tryck på simmeringsfrukten mot krukans sidor med baksidan av en sked för att släppa ut ännu mer juice.
 3. Häll hallonjuice och massa i en sik eller en matbruk. Om du använder en sik, gnugga saften och så mycket av massan som du kan, med hjälp av baksidan av en träsked (vad du inte vill gnugga är frön). Fin om inte 100% av massan gör det genom sikten.
 1. Om du använder en matkvarn, sätt den ihop med den skiva som har de minsta hålen. Observera att eftersom hallonfrön är små, kommer några av dem fortfarande att göra det genom matverket. Om det här stör dig, använd en sik istället.
 2. Överför saften och vilken massa som helst till den övre delen av en dubbelkedja eller till en skål som är tillräckligt stor för att ställas över en kruka som innehåller en tum eller två av simmerande vatten (du vill ha samma mängd vatten i den nedre delen av dubbelkedjan, om den används).
 3. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör hela tiden tills ostmassan börjar tjockna och kan täcka baksidan av en träsked. Det tar 20-30 minuter.

  Tips: Omrörningen är ständigt viktig: om du inte kommer du hamna med små bitar kokt ägg i din hallonskocka. Om du aldrig har gjort fruktkvarnar tidigare är det bra att veta att osten inte blir helt förtjockad till den mjuka puddingkonsistensen du vill ha medan den fortfarande är varm.
 4. Skeda ostmassan i små, rena burkar. Unsealed fruktkvarnar kommer bara att hålla i kylskåpet i 1 till 2 veckor. För längre förvaring, bearbeta 1/4 eller 1/2-pintburkar av hallonskocka i ett kokande vattenbad i 15 minuter.

  Dessa kommer att hålla i kylskåpet i 3 månader tills de öppnas (efter öppnandet kommer de bara att vara 1 - 2 veckor). Ytan av ostmassa i förseglade burkar kan mörkas något om den hålls längre än en månad, men det är ett estetiskt problem, inte en hälsorisk. Raspberry curd kan också frysas i upp till 1 år.

Använd din hallonskocka för att göra vanliga efterrätter till något lyxigt.

Fyll tårtor eller smörgåskakor med det, servera det med något chokladfruktat eller sked det över färsk frukt.

Variation: Blackberry Curd

Följ receptet för hallonskocka, men tillsätt saften och skingra 1 citron till bären i det första steget när du lagar frukten för att släppa sin juice.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 26
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 17 mg
Natrium 7 mg
kolhydrater 5 g
Kostfiber 0 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)