Povitica - Slovenian / Croatian Fyllda söta brödrecept

Detta östeuropeiska sötjästbröd recept fyllt med en kakao-kanel-pecan fyllning kallas povitica på slovenska och potica på kroatiska. Det är från Roberta och Krystal Dent av Salina, Kan., Som tog 2: a plats på en av Fleischmanns Yeast Best-Ever Bread Competitions som hölls på en Kansas State Fair.

Många människor hänvisar till povitica / potica som nutrull, men det här är en över-generalisering eftersom alla slags fyllningar används. Se diskussionen och receptlänkarna nedan, efter anvisningarna till detta recept.

Denna deg kräver tre steg, så planera framåt när du förbereder receptet.

Gör 3 bröd Povitica.

Vad du behöver

Hur man gör det

Att göra den söta degen:

  1. Kombinera ljummet mjölk, 1/2 kopp socker, 2 tsk salt, ägg och mjukat smör. Lös upp jäst i varmt vatten och lägg till andra ingredienser.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och blanda väl till jämnt. Tillsätt noggrann mjöl för att göra en lätt hanterad deg. Knead deg på en lättmjölad tills den är jämn. Sätt degen i en smurt skål, täck och placera i en varm, utkastfri plats tills den fördubblats i storlek.
  1. När du fördubblat, slå ner och låt dubbla igen. Dela degen i tre delar. Rulla varje del till mycket tunn i rektangulär form. Sprid fyllningen på degen, rulla och vrid i en cirkulär form som en snigel eller kanelrulle. Placera i smörjda 8-tums eller 9-tums kakor. Skydda på, sätt på varm plats och låt uppstå. Baka vid 350 grader i 30 till 45 minuter.

För att fylla på:

Recept Källa: Roberta och Krystal Dent av Salina, Kan., 2: a plats vinnare i en Fleischmanns Yeast Best-Ever Bread Competition, Kansas State Fair. Reprinted with permission.

Ett ord om Povitica / Potica

Barbara Rolek, Östeuropeisk Food Expert säger, " Povitica (poh-vee-TEET-sah), även känd som Potica (poh-TEET-sah), är en jästhöjd som rullas runt en mängd fyllningar - söt eller smaklig - och sedan bakad som en rulle eller i en tårta eller brödkanna.

"Dess namn härstammar från det slovenska ordet poviti , vilket betyder" att pakka in ". Varje familj har sitt favoritrecept och en valnötpotica, den mest populära sorten, kan variera från hushåll till nästa.

"Sweet potica kan serveras som efterrätt med kaffe eller torrt vitt vin, och salta potatis är utsökt som en sida till huvudmåltiden eller som mellanmål med kall öl."

Här är fler povitica / potica recept: