Potatis och lökpannkakor

Jag har en bra bit av polska i min släkt och lyckligtvis har min mamma välsignat mig med så många underbara polska recept under åren.

Jag tror att en av de stora talanger som många av mina polska familjemedlemmar har är förmågan att göra otaliga rätter med en påse potatis. Dessa krispiga potatispatties kallas placki i min familj, och de är i huvudsak samma som latkes. De gör en perfekt maträtt till frukost, en snabb enkel bas för lunch eller som en lätt aptitretare före middagen.

Vad du behöver

Hur man gör det

Skala alla potatis och lök. Grädda potatis, lök och vitlöksklyftan och sätt i stor mixskål. Om det finns någon extra vätska från potatis eller lök, torka av med en kolv.

Rör i mjölet, beredda linfrö och salt till smak. Du behöver inte mycket salt, för så snart de kommer från stekpannan kommer de också att saltas. Blandningen börjar bli en brunaktig färg från oxidation, det här är helt normalt och helt fint.

Få din stekpanna klar genom att placera tillräckligt med olja i pannan för att täcka botten (ungefär 1/8 cm djup). Över medelhög hög värme gör oljan upp till temperaturprovet genom att släppa en liten liten mängd potatisuppe i pannan. När det sizzles är det klart.

Använd en stor soppsked, höja smeten med sked i stekpannan och tryck försiktigt ner och form med sked för att bilda cirklar.

Låt potatispannkakorna laga mat över medelhög hög värme tills pattens botten verkar guldbruna och lossa lätt från din stekpanna med en spatel. Detta kan ta var som helst från 2-6 minuter, beroende på din panna.

När de släpps lätt, vänd på med spatel och tryck ner för att platta patty; De är traditionellt mycket tunna, men jag gillar verkligen mina tjockare. Låt koka tills andra sidan är också guldbrun.

När båda sidorna av patty har kokats noggrant, ta bort från pannan och placera på plattan täckt av pappershandduk för att absorbera extra olja. Salt lätt så snart de är ur grillen och på plattan. Fortsätt samma process med resten av smeten.

Garnera med din favorit topping (vegansk grädde och äppelmos är ett bra val) och servera.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 119
Totalt fett 3 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 81 mg
kolhydrater 21 g
Kostfiber 2 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)