Klassisk Stekt Whitebait Med Aioli Recept

Whitebait är en gammal engelsk term för liten liten fisk, dammad i mjöl och stekt krispig, och britterna älskar verkligen det.

Du kan äta hela fisken, men eftersom whitebait alltid är mindre än ditt pinky finger, är det inte så stor. Massor av kulturer äter friterad hel liten fisk, och fisk av bästa kvalitet är ofta blå ansjovis som finns på asiatiska marknader .

Räkna på mellan en fjärdedel och en tredjedel av ett pund per person, beroende på deras aptit. Du behöver en doppsås för detta; aioli, en garlicky sås som går bra med stekt fisk, fungerar bäst här.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Välj genom din fisk för att leta efter något som inte är orört. Du letar efter de där bucklorna är sönder öppna. Det här är från enzymer inom fisken som bryter ner det. Kasta dessa och använd bara de som ser bra ut, luktar lite som gurkor (inte som otäck fisk) och det har tydliga ögon.
  2. Blanda saltet och mjölet väl.
  3. Häll oljan i en gjutjärnspanna eller annan lämplig pan och värm den till 350 F över medium värme.
  1. Damma fisken i det krydda mjölet och skaka av det överflödiga. Smaka i partier, rör dem så att de inte klibbar i 2 till 3 minuter.
  2. Töm på en finmaskad hylla eller pappershanddukar. Om du gör mycket av dem, värm ugnen för att värma och placera fisken i ugnen tills du är redo att servera eftersom det är viktigt att du serverar whitebait toasty hot.

Hur man serverar Whitebait

När alla fiskarna är tillagade, servera med en sås som en aioli med några citronkilor och en kall öl. Whitebait är också god med en majonnäsbaserad sås.

Som en avslappnad fingermat är whitebait ett bra val som en aptitretare eller en del av partismenyn för spel-dag. I så fall är whitebait, sås och öl allt du behöver.

Som med de flesta någon friterad fisk är pommes frites en klassisk ackompanjemang om du vill göra en måltid av dessa fiskbett. Detta parar också bra med dina favoritpotatis eller pasta sallader.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 265
Totalt fett 9 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 68 mg
Natrium 2.216 mg
kolhydrater 21 g
Kostfiber 3 g
Protein 26 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)