Hur man väljer rätt utrustning och olja för framgångsrik Deep Frying

Välj rätt utrustning och olja för framgångsrik Deep Frying

Som det är sant för de flesta kulinariska uppgifter kan friteringen genomföras med en mängd olika utrustningar. Du kan köpa en dedikerad frityrkokare, men det är inte nödvändigt. Om du är ny att steka är det förmodligen bäst att börja enkelt.

Det finns några delar av utrustning du behöver, men chansen är att du redan har dem i ditt kök. Vad du inte redan har bör inte vara för dyrt eller svårt att hitta.

Utrustning för djupfryning

Här är vad du behöver bli en fräschkock.

Tung, Deep Pot

Hitta en tung, relativt djup kruka med en kapacitet på fyra till sex kvarts. Till exempel gör en 5,5-kvarts emaljad gjutjärnspanna perfekt. Medan gjutjärn inte är nödvändigt, håller det värme bra, vilket är ett plus när friteringen är bra. Ljus emalj interiör gör det lättare att se vad du steker, så du kommer mindre sannolikt att överkoka din mat, men obelagt gjutjärn kommer att fungera om du är försiktig.

Ju större potten är desto mer olja behöver du, men uppåt är det med mer olja, temperaturen blir stabilare och kommer att återhämta sig snabbare. I alla fall borde potten vara tillräckligt djup för att hålla ungefär tre tums olja (åtminstone) med ett annat tre tums utrymme mellan oljans överdel och toppen av pannan.

Termometer

Använd en termometer som kan exakt registrera från 350 upp till 400 grader. Beviljas, du borde sällan låta din olja bli så het, men det är det intervall du ska jobba i.

Djupfrysttermometrar klämmer vanligtvis till krukans sida, vilket är praktiskt, men en sondtermometer fungerar också.

Spindel eller Skimmer

En liten "spindel" eller skimmer är användbar för att ta bort kokt mat. En spindel är ett wok-verktyg med ett trähandtag och en trådnätkorg. De kommer i flera storlekar; Spindlar med vanligt storlek kan vara för stora för många krukor, så kolla måtten innan du köper en.

Det andra alternativet är en skimmer, som är utformad för att skumma skum från lager och är vanligtvis mindre än en spindel, med en smalare korg med hårdare nät. En spindelns lossare nät lämnar mer olja bakom, vilket gör det lättare att tömma maten. Så länge en spindel passar i din kruka, är det ett lite bättre val.

Splatter Screen

Även om det inte är nödvändigt, är en splatter-skärm till hjälp för att hålla ringen till ett minimum. Några nyare modeller innehåller filter som är utformade för att också minska stekningslukarna.

Rack och Sheet Pan

Ett stativ placerat över en plåtkanna används för dränering av stekt mat. Medan du kan använda en tallrik eller pannfodrad med pappershanddukar för tömning, kan de resultera i fuktig eller fet mat om de används felaktigt. Plus, om du vill kunna hålla ett parti av stekt mat skarpa när du avslutar en andra sats, vill du definitivt ha en rack och panna. Du kan hitta uppsättningar eller köpa dem separat; Stativen säljs ofta som kylställ för bakverk.

Deep Frying med en elektrisk fräsch

Om du gör mycket friterar, kanske du vill överväga en dedikerad friterare. Elektriska frityrkokare finns i flera storlekar och prisklasser. De har alla den tydliga fördelen att minska råttan av fritering. ventilerad luckor eliminerar nästan helt splashing och många enheter har filter som hjälper till att minska (men inte helt eliminera) lukt från stekning.

Några friterare har möjlighet att filtrera olja för återanvändning, vilket är en mycket hjälpsam funktion.

Nackdelen för vissa friterare är temperaturkontrollen; Den övre gränsen för de flesta frityrkokare är 375F, vilket är tillräckligt om oljan faktiskt når den temperaturen. Enligt min erfarenhet kan den verkliga temperaturen variera så mycket som 10 eller 15 grader från inställningen på vissa enheter. Håll det i åtanke när du läser recensioner; med lite forskning borde du kunna ta reda på vilka enheter som är bäst vid temperaturkontroll. En annan faktor att tänka på är storleken; En liten enhet (1-2 liter olja) tar upp mindre utrymme, men även om du bara lagar mat för två, kan det behöva steka flera satser.

Olja för djupfryning

Du kan friska med ett ganska stort utbud av oljor. Din största oro är vad som kallas rökpunkten, vilket (förvånande) är den temperatur vid vilken en olja börjar röka.

Du vill inte att det ska hända. Det är inte bara potentiellt farligt, men det finns några bevis på att uppvärmningen förbi rökpunkten frigör fria radikaler i olja, vilket kan vara kopplat till vissa typer av cancer.

För att vara på den säkra sidan med fritering, använd en olja med en rökpunkt på 400F eller högre. Lyckligtvis finns det ganska många oljor som passar det kriteriet. (Här är ett diagram som anger rökpunkten för de flesta matlagningsfetter och oljor.

Raffinerad jordnötsolja är ett populärt val för friteringen, liksom safflor, grönsaker och rapsoljor.

Orefinerade oljor av något ursprung är inte lämpliga för fritering. De har helt enkelt för lågt en rökpunkt, och eftersom dessa oljor tenderar att vara mycket dyra, är de inte praktiska ändå. Tänk på att många oljor säljs i både raffinerade och oraffinerade versioner. Om du köper en olja för fritering, se till att du köper den raffinerade typen.