May Day Munkki (Kardemum Donuts)

Majdag (maj 1) markerar vårens början i många delar av norra halvklotet. Naturligtvis finns det alltid mat där det finns fester! Dessa kardemumndunnar, som kallas munkki på finska, är en hörnsten i många familjer "May Day festiviteter".

Några (läs de flesta) människor kommer att säga att dessa är händer ner några av de bästa munkarna du någonsin kommer att smaka på. Det finns två hemligheter till det här receptet: Den första är att se till att du använder den bästa kvalitetens kardemumma. I Finland tenderar deras kardemumma att vara mycket grovare än det fina pulvret vi brukar hitta i amerikanska livsmedelsbutiker. Denna grovmälda kardemum ger inte bara en otrolig smak till något recept, men erbjuder vackra färgfragment genom receptet. Det bästa varumärket heter "Salliselta" och det säljs i långa, smala rör.

Den andra hemligheten är tillsatsen av kvark till smeten. Quark är en fräsch mejeriprodukt som vanligtvis används i tysktalande länder och norra Europa. Det liknar en mycket tjock grekisk yoghurt, eller kanske en mjukare version av stugaost. Du kan hitta kvark på bättre mataffärer i USA, eftersom det blir populärare på grund av dess högproteinhälsovinster.

Njut av dessa munkki- kardemumdocker med ett kallt glas sima och det är en fest!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en liten panna kombineras kvark och vatten och värme tills ljummet. (Ca 100 F.)
  2. I en stor skål, kombinera kvarkblandning med jäst. Rör för att lösa upp och kombinera. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och 2 koppar mjöl. Blanda väl, lägg sedan till ytterligare 1 1/3 kopp mjöl och det mjukade smöret. Låt deg sitta i 20 minuter.
  3. Stänk resterande 2/3 kopp mjöl på arbetsytan. Torka ut smutsmjölen på den malda ytan och dela degen i 16 bollar. Sträck för att bilda ett hål i mitten för att göra munkarna. Placera donuts på ett kakan och låt vila igen i 30 minuter.
  1. Under tiden fyller du en stor grundpanna med rapsolja minst 2 cm djup. Värm olja över medelhög värme tills den når 350 F.
  2. Stek munkarna 2 minuter på vardera sidan tills de är guldbruna. Ta bort munkar från den heta oljan med en slitssked och dränera på pappershanddukar. När de har svalnat något, kasta med socker och servera omedelbart.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 123
Totalt fett 4 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 21 mg
Natrium 95 mg
kolhydrater 22 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)