Marraquetas - chilenska franska brödrullar

La marraqueta är förmodligen det mest populära brödet i Chile, och una marraqueta är något som många chilenare gillar varje dag. Marraquetas (även känd som pan chileno , pan frances och pan batido ) är crusty rullar gjorda med mjöl, vatten, jäst och salt, liknar franskt bröd. Marraquetas är kända för sin särpräglade form vilket gör att de lätt kan delas upp i fyra delar. De är ofta ganska stora, ungefär storleken på 2 bagels, och är brutna i hälften för att göra smörgåsar.

Chilenare njuter av marraquetas till frukost, som smörgåsbröd, rostade och spridas med avokado, eller som middagsrulle för att doppa eller sprida med pebre, en pepparsås. La marraqueta är också traditionell i Tacna, Peru, där de serveras med den lokala specialiteten Picante a la Tacneña.

Degen för dessa rullar är lätt att göra (jag gillar att börja den i brödmaskinen), men att forma marraquetas kan vara lite knepigt. I grund och botten samlas 2 bollar av deg för att bilda en stor ovalformad rulle med en lång "corte" (eller klippa) längst ner i mitten. Bagerier i Chile har specialutrustning för att forma dessa rullar (titta på en video av en "dobladora de marraquetas" här) som visar sig perfekta marraquetas, men du kan göra en rimlig fax i samma form hemma.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. För att göra denna deg i brödmaskinen, placera alla dessa ingredienser i maskinen enligt tillverkarens anvisningar. Kör deggraden och låt degen vila i maskinen tills den är klar att användas (upp till 12 timmar). Ju längre degen vilar desto mer komplexa blir smaken.
  2. Förbered degen i en mixer: Placera mjölet i skålen av en stående mixer och använd degenkrokfästet för att blanda dem kort ihop. Lägg till resterande ingredienser, och använd degenkrokfästet, börja knäda dem ihop.
  1. Knä tills degen kommer ihop i en boll, lägg till en matsked eller ytterligare två vatten om det behövs, eller lite extra mjöl om degen verkar för våt. Degen ska bilda en stretchig men fast boll. Fortsätt att ida degen tills den är jämn, elastisk och inte längre klibbig, ca 10 minuter.
  2. Placera degen i en oljad skål, täck med en handduk eller plastfolie och låt upp i en varm plats tills den fördubblats i storlek. Degen kan kylas över natten på detta stadium, vilket också förbättrar smaken.
  3. Kasta deg ned och dela i 10 lika delar (100 gram vardera). Rulla varje bit i en slät boll.
  4. Ta två bollar av deg och placera dem sida vid sida, rör noga, för att bilda en oval. Rul den ovala på disken, horisontellt, för att hålla fast de två bollarna av deg tillsammans. Låt de parade bollarna av deg ligga i 5 minuter, täckt med en fuktig handduk.
  5. Förvärm ugnen till 400 F. Använd en rullpinne för att platta de parade degbollarna i en platt oval form genom att rulla över dem längs i båda riktningarna. Vrid den ovala 90 graderna och kör rullappen över den igen. Placera den platta degen på en bakplåt kantad med pergament. Använd en pizza cutter för att göra en linje från slutet till slutet, längs, skär djupt men inte hela vägen. Upprepa med resterande deg tills du har 5 platta, dubbla rullar på bakplåten. Strax innan du lägger rullarna i ugnen, använd sidan av din hand eller fingertopparna för att trycka ner skäret som gjorts med pizzaskäraren, tryck ner ordentligt för att helt platta degen längs detta spår.
  1. Placera rullarna i ugnen. Sprid 1 kopp isbitar i botten av ugnen för att skapa ånga. Baka rullar i 15 till 20 minuter, tills gyllene och korviga.
  2. Gör 5 stora (dubbla) rullar.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 82
Totalt fett 3 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 748 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 2 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)