Marockansk Kyckling och Lök Tagine Recept med Djaj Beldi

Kyckling tagines som detta är vanlig biljett på lediga restauranger i hela Marocko och mycket lätt att återskapa hemma. De är extra läckra när de förbereds i en lera tagine , vilket ger en jordisk väsen till färdig maträtt. Friluftshönor (kallad djaj beldi i Marocko) är mer ansedda än höjda hönor men planera framåt, eftersom de tar mer tid att laga mat.

Även om den är kryddat, är denna tagine inte kryddig. Du kan öka mängden kryddor eller lägga till en chili peppar eller två för en mer zestier presentation, men försök inte överhänga den prisade smaken av en fritt sort fågel. Lökarna, av vilka några karamelliserar under matlagning, kommer att lägga till subtil sötma. En liten konserverad citron och oliver är valfria tillsatser.

Försök att laga mat som den genomsnittliga marockanska genom att hoppa över måttskedar och spruta bara den ungefärliga mängd kryddor över kycklingen innan du lagar mat. Exakt mätning är inte kritisk för denna maträtt. Ta bort huden om du vill, men jag föredrar att lämna den intakt när du lagar fria fjäderfä i en tagine.

Tillagningstiden är för ett fritt sortiment hönan. Minska den här tiden med en timme om du använder en vanlig kyckling.

Vad du behöver

Hur man gör det

Denna maträtt är bäst förberedd i en lera eller keramisk tagine. Alternativ är att använda en holländsk ugn eller djup stekpanna med lock, men det kommer att bli något kompromiss i smak.

1. Placera hälften av lökskivorna och pressad vitlök i botten av en tagine. Ordna kycklingen, hudsidan upp, ovanpå löken.

2. Stänk kryddorna över kycklingen med fingrarna. Tillsätt olivoljan, vilket gör att det kan dunka över kycklingen och sedan lägga till vattnet runt kycklingen.

Ordna de resterande lökringarna ovanpå kycklingen.

3. Täcka taginen och placera den över medium-låg värme; använd en diffusor om du lagar taginen på en annan värmekälla än gas. Låt taginen värma långsamt till en simmer och minska sedan värmen till den lägsta temperaturen som är nödvändig för att bibehålla simmen.

4. Koka kycklingen utan att vrida tills det är mycket ömt, upp till två timmar för en vanlig kyckling eller tre timmar för en gratis kyckling. Test genom att se om du lätt kan klämma köttet från benet.

5. Till slutet av tillagningen, tillsätt citronen och oliverna (om de används) och kontrollera att det finns tillräckligt med vätska för att förhindra att löken brinner. Lägg till lite mer vatten om det behövs, med tanke på att det ska finnas relativt liten sås i den färdiga taginen; såsen består huvudsakligen av lök och oljor.

6. Garnera med persilja eller koriander och servera kycklingen direkt från taginen med marockanskt bröd för att skopa allt upp.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 513
Totalt fett 34 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 19 g
Kolesterol 105 mg
Natrium 1,011 mg
kolhydrater 16 g
Kostfiber 2 g
Protein 36 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)