Lättrökad lax- och dillsåsrecept

Lax, rökt eller botad gör den snabbaste och enklaste starträtten; laga detta med en snabbframställd dillsås och rätterna är färdiga.

Skotsk eller irländsk rökt lax och den krämiga dillsås är en klassisk kombination och serveras som en förrätt, eller med kokta nya potatis och en salladsalat, gör en bra huvudrätt. Se nedan för fler sätt att betjäna denna klassiska kombination.

Rökt lax och dill sås är också en traditionell maträtt som serveras på jul.

Vad du behöver

Hur man gör det

Denna maträtt serverar sex som en förrätt, eller fyra som huvudrätt.

Vilken lax att använda

För detta klassiska recept kan du använda antingen en skotsk eller irländsk rökt lax. Om du inte kan hitta dessa (om du är utanför Storbritannien eller Irland), använd sedan någon bra kvalitetsrökad lax som är tillgänglig för dig.

Denna sås fungerar också bra med Gravad Lax. Gravad Lax är en traditionell nordisk maträtt men är nu allmänt tillgänglig i Storbritannien och Irland. Gravad Lax är lax härdad i havsalt och massor av dill. Dillen och saltet avlägsnas när laxen härdas före skivning. Laxen har en mycket annorlunda smak och konsistens att röka, och det fungerar perfekt med den krämiga dillsåsen ovanför.

Du kan självklart skapa din egen, men du måste tänka framåt eftersom det tar minst 5 dagar att bota.

Andra användningsområden för Dillsås

Disken ovan är den klassiska kombinationen och sättet att betjäna laxen och såsen. Ett attraktivt och gott alternativ är att skära laxen i remsor och rör om varmt, nykokt pasta, lägg sedan såsen lite i taget till smak.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 543
Totalt fett 46 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 29 g
Kolesterol 107 mg
Natrium 422 mg
kolhydrater 12 g
Kostfiber 1 g
Protein 22 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)