Majonesäkerhet

Debunking Mayonnaise Spoilage Myth

Har majonnäsmen gått dålig? Det är en fråga som ofta kommer upp i kök över hela landet. Kommersiellt gjord majonnäs har ett oförtjänt dåligt rykte som en orsak till matförvrängning - och i sin tur matförgiftning. Du har hört varningarna: Lämna inte potatisallad ute vid en grill; Ta inte med majonnäs till en picknick; skicka inte ditt barn till skolan med en tonfisksandwich om du inte inkluderar en cool-pack.

Men vissa ingredienser i kommersiellt tillverkade mayo kan faktiskt hjälpa till att hålla smörgås spridda färskt. Det är hemlagad majonnäs du behöver oroa dig för.

Sanningen berättas, det är vanligtvis tvärförorening från andra ingredienser (som kycklingen i en kycklingsalad) som orsakar matburna sjukdomar, inte den beredda mayo.

Kommersiellt gjord majonnäs

Mögelis på sin mest grundläggande är gjord av olja, äggulor och en syra såsom vinäger eller citronsaft. Men har du någonsin läst ingredienslistan på en burk mayo? Kommersiellt tillverkad, burkmajonnäs laddas med syra och konserveringsmedel som faktiskt kan förlänga kryddans livstid genom att döda bakterier. Dessutom pasteuriseras ägg som används i beredd majonnäs för att döda skadliga bakterier.

En studie som publicerades i Journal of Food Protection fann att när kommersiellt gjord majonnäs blandades med förorenad kyckling och skinka, sänkte mayoten faktiskt - eller till och med slutade - produktion av salmonella och stafylokockbakterier.

Ju mer majonnäs som tillsattes, desto långsammare växte bakterierna.

Hemlagad majonnäs

Å andra sidan, hemmagjord majonnäs bär större risk om det inte hanteras ordentligt. Traditionell hemlagad majonnäs innehåller rå äggulor som vanligtvis är från ägg som inte har pastöriserats, så livsmedel som innehåller hemlagad mayo bör ätas omedelbart eller korrekt kylas.

Den bästa insatsen är att kompensera endast mängden majonnäs som du behöver och planerar inte på rester. Hemlagad majonnäs kommer endast att vara upp till en vecka när den är ordentligt kyld.

Det rätta är att det är snabbt och enkelt att göra din egen mayo, så om du föredrar din hemlagad majonnäs, bör du inte behöva bekvämligheten med burred majonnäs utom för den sista minuten-smörgåsen. Om du inte är bekväm med att använda rå äggulor, är den perfekta lösningen att köpa bestrålade ägg, som nu finns på de flesta marknader. Bestrålade ägg har ingen risk för salmonellaförorening och är helt säkra att använda i råberedningar.

Om du inte kan hitta bestrålade ägg men inte vill riskera att använda rå ägg kan du göra ett kokt majonnäsrecept . Kokta recept värmer äggulorna bara till den punkt där några bakterier kommer att dödas men inte tillräckligt för att faktiskt laga äggulorna.