Färsk jordbrukares ostrecept

Denna jordbrukares ostrecept visar hur roligt och enkelt det är att göra din egen färskvita ost hemma. Detta ostrecept använder vanlig mjölk, kräver ingen speciell utrustning, och producerar en hemlagad ost som är ett slags kors mellan gräddeost och en ricotta.

Vad du behöver

Hur man gör det

Värm upp mjölken långsamt i en kraftig kotte över låg värme och rör om det tills det bara simmar (ca 180 grader F). Rör i kärnmjölken, och sedan ättika, och stäng av värmen. Rör mycket långsamt tills du ser mjölken separera i ostor (fastämnena) och vassle (vätskan). Lämna ostörd i 10 minuter.

Linja en stor sil med 2 lager ostklaff och placera över en stockpot för att fånga vasslen.

Efter de 10 minuterna suger du ostkropparna i ostkanten och låt vattnet dränera i 10 minuter. Samla upp kanterna på cheeseclothen och binda en sträng runt toppen för att bilda bunt. Slå ihop strängen till en träsked eller dowel, och häng ostkvarnen över stockpotten och fortsätt dränera i 30 minuter.

Efter avtappning avlägsna du osten från duken och överför den till en behållare. Rör i saltet och kyl det. Denna färska ost kan användas i upp till 5 dagar. Använd som en spridning, eller som du skulle använda gräddeost eller stugaost.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 225
Totalt fett 12 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 38 mg
Natrium 1,106 mg
kolhydrater 18 g
Kostfiber 0 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)