Kroeung: Kambodjanska Marinade / Spice Paste

Kroeung är den generiska termen för ett brett utbud av kryddpasta i Kambodja. Många kambodjanska rätter är kokta med kroeung som bas.

Det finns två kategorier av Kroeung: "Royal Kroeung" och "Individual Kroeung". Villkoren har ingenting att göra med social eller ekonomisk klass. Snarare är de beskrivande för hur pastan används.

"Royal Kroeung" är en standard kryddpasta som kan användas för ett antal rätter. "Individuell Kroeung" har få eller flera ingredienser till pastaen för att passa den specifika maträtten för vilken den ska användas.

Kroeung märks vidare med färg. Red Kroeung härleder sin färg från röda chili eller deras dehydrerade pods. Grön Kroeung har citrongräs som den dominerande ingrediensen. Gul Kroeung får sin färg från mängden gurkmeja tillsatt.

Detta är ett recept på Yellow Royal Kroeung gjort det traditionella sättet med en pestle och mortel för att rita ut de naturliga oljorna och smakerna av varje ingrediens. Om du föredrar att använda en mixer eller en matprocessor, kan du behöva lägga till ett par teskedar vatten för att hjälpa motorn tillsammans.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Medan du lägger på örterna, se till att de skärs i mycket små bitar eller tunna skivor. Detta gör att de kan slipas till en pasta snabbare.
  2. Den textur du letar efter är en pasta. Så mala ingredienserna till en massa tills blandningen bildar en tjock pasta.
  3. Om du använder pestle och mortel, börja med de tuffaste (mest fibrösa) ingredienserna som citrongräs, kaffir limeflöden och galangalen. Mala dem med en cirkulär rörelse för att släppa ut juice och oljor.
  1. När de första tre ingredienserna har krossats tillräckligt, börja med att tillsätta resten av ingredienserna, en efter en, och slipa bra efter varje tillsats.
  2. Följ samma ordning om du använder en blender eller matberedare. Om motorn har svårigheter, lägg till en tesked eller två vatten för att få det att gå. När de hårdaste ingredienserna har krossats, bör vattnet i kombination med örterna naturliga juicer och oljor vara tillräckliga för att mala resten av ingredienserna.
  3. Överför till en burk med en skruvbutik. För att förhindra att pastaen torkar ut, häll en matsked olja på toppen. Kroeung kommer att hålla sig bra i kylskåpet i ungefär fem dagar.