Kota Riganati: Grekisk kyckling

En traditionell favorit som är känd världen över, grekisk kyckling eller Kota Riganati, innehåller de typiska grekiska smakerna av olivolja, citron, vitlök och oregano. Det bör inte finnas några mätningar för oregano, salt, peppar och vitlökpulver i en traditionell version av detta recept - det beror på att en kryddat grekisk kock bara skulle lägga till dem genom syn, lukt och instinkt. Om du inte trivs på det här sättet, börja med en matsked oregano, en matsked eller två av salt och en tesked peppar och vitlökspulver. Luktar skålen - om det verkar för mildt lägg lite mer.

De flesta oregano på stormarknadens hyllor är Medelhavet oregano. Du vill vara säker på att använda denna sorten - eller ännu bättre, särskilt den grekiska sorten - och inte mexikanska oregano, som har några sedlar av lakrits och citrus. Grekisk oregano har en jordig och smaklig ton till den och gör denna mat äkta autentisk.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Förvärm ugnen till 350 F.
 2. Efter tvätt och klappa kycklingtorka med pappershanddukar, lägg bitarna upp i en stor, icke-reaktiv bakpanna. ( s tainless stål är bäst).
 3. Drick kycklingen med olivoljan och citronsaften.
 4. Smaka generöst med oregano, salt och peppar och strö moderigt med vitlökspulver.
 5. Placera ett litet lager smör (om en matsked) eller smörbyte på varje bit kyckling.
 1. Tillsätt ca 1/2 kopp vatten till botten av pannan. Baka i 20 minuter.
 2. Vänd kycklingbitarna över och böja generöst med pärlsaft. Baka ytterligare 20 minuter.
 3. Ta bort pannan från ugnen och byt ugnsvärmeväxling för att brilla. Flytta ugnsstället till övre tredjedel av ugnen.
 4. Baste kyckling igen och brilla hudsidan ner tills kycklingen är lättbrunad, ca 5 till 7 minuter.
 5. Ta bort pannan ur ugnen. Torka försiktigt pärlsaft och reservera i en värmebeständig kopp eller skål. Fettet kommer att separeras från pan juice och kan kasseras.
 6. Vänd kycklingbitarna igen (skinnsidan uppåt) och bröda ytterligare 5 till 7 minuter tills kycklingen är snyggt guldbrun. Var försiktig så att du inte scorch.
 7. Överför kyckling till en tallrik och torka med de-feta pan juice. Kram ytterligare citronsaft över kyckling om så önskas.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 998
Totalt fett 72 g
Mättat fett 22 g
Omättat fett 33 g
Kolesterol 289 mg
Natrium 1,404 mg
kolhydrater 5 g
Kostfiber 2 g
Protein 80 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)