Köket i södra Indien

Staterna inkluderade : Karnataka, Andhra Pradesh, Tamilnadu och Kerala.

Geografiskt och kulturellt inflytande på regionens kök : Sydindien har varmt, fuktigt klimat och alla dess stater är kustnära. Regnfallet är rikligt och så är utbudet av färsk frukt, grönsaker och ris. Andhra Pradesh producerar eldig Andhra-kök som i stor utsträckning är vegetarian men har ett stort utbud av skaldjur i sina kustområden.

Tamilnadu har Chettinad kök, kanske den eldsta av all indisk mat. Denna stil är också till stor del vegetarisk.

Från Kerala kommer Malabari matlagning, med sin repertoar av goda skaldjursrätter. Hyderabad är hemmet för Nizams (linjaler av Hyderabad) och regal Nizami mat rik och smakfull med smak som spänner från kryddig till sur till söt. Hyderabadi mat är full av nötter, torkade frukter och exotiska, dyra kryddor som Saffron.

Stil av mat : I stort är sydindisk mat kanske den hetaste av all indisk mat. Måltider är centrerade kring ris eller risbaserade rätter. Ris kombineras med Sambaar (en soppliknande linskål som är härdad med hela kryddor och chili) och rasam (en surt soppa som linsskål), torra och curried grönsaker och kötträtter och en mängd kokosbaserade chutneys och poppadums ( friterad krispiga lentilpannkakor). Södra indianerna är stora älskare av filterkaffe.

Häftmat : Ingen sydindisk måltid är komplett utan ris i någon form eller annat - antingen kokt ris eller Idlis (ångkokta kakor gjorda av risfett), Dosas eller Uttapams (pannkakor gjorda av ris och linsmjöl).

Daals (linser) är också en del av de flesta måltider.

Kokosolja används oftast för matlagning och stekning. Vegetabiliska oljor som solros och canola används också och ghee hälls över ris under dagliga måltider eller vid speciella tillfällen.

Viktiga kryddor och ingredienser : Curry leaves, senap, Asafetida, peppar och pepparkorn, tamarind, chili och fenugreekfrön.

Populära rätter : Idlis , Dosas , Vadas, Sambaar, Uttapams, Rasam, Payasam ....