Kål med köttbullar

Om fylld kål och spagetti med köttbullar hade en bebis skulle det vara kål med köttbullar. Fylld kål, även kålrullar, är en utsökt, klassisk östeuropeisk maträtt, men det tar nästan hela dagen att göra. Klipp ut några hörn och prova något lite annorlunda genom att fylla fyllningen i köttbullar och stek kålen direkt i den salta tomatsåsen.

En enkel tomatsås spikad med rödvinäger och brunt socker simmar långsamt tillsammans med savoy eller Napa-kål, tills det är ömt och smakfullt. Samtidigt fungerar köttbullar smaksatta med vitlök och paprika i ugnen (rökt eller söt paprika fungerar bra här). Skålen har massor av smak och är lägre i kolhydrater än spaghetti och köttbullar. Dessutom samlas allt på bara 45 minuter och är i stort sett hands-off.

Kål och köttbullar serverar tre som huvudrätt eller fyra som en sida. Prova att servera den med rostad betesallad med smulad feta för en lättare måltid. Lägg till lätt korn och svamp pilaf eller ungerska fyllda paprika och ungerskt stekt bröd (Langos) för en riktig östeuropeisk fest. Glöm inte bara gräddfilen!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 425 F.
  2. Värm en stor sås potten över medelvärme. Tillsätt oljan följt av 3/4 av löken och 3 malet vitlöksklyfta. Saute i 3 minuter eller tills löken är genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, brunt socker och röda vinäger. Smaka med salt och peppar och rör om. Tillsätt den hackade kålen och var försiktig om. Ta till en låg simmer och täcka. Låt koka i 30 minuter, rör om ibland, eller tills kål är ömt.
  1. Under tiden gör köttbullarna. I en stor skål kombinerar du nötköttet, resterande 1/4 av löken, resterande 2 malet vitlöksklyfta, ägg, brödsmulor, Worcestershire sås och paprika. Smaka med salt och peppar och mixa bra för hand.
  2. Form i 1-tums bollar och lägg på ett smurt stort bakplåt fördelat jämnt från varandra. Baka i 10 minuter, eller tills kokt igenom.
  3. Lägg köttbullarna till kål och sås och servera toppad med persilja och gräddfil på sidan.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 509
Totalt fett 21 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 166 mg
Natrium 311 mg
kolhydrater 38 g
Kostfiber 5 g
Protein 44 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)