Hur man smakar öl

Smaka på öl kan vara mycket givande. När du stöter på nya stilar eller märken hjälper det dig att veta vad du ska leta efter i en ny öl samt hur du ska utvärdera den. Ta din tid och arbeta genom aspekterna av bryggan en efter en.

Här är hur

 1. Häller öl

  Om du häller ölen själv från en flaska försiktigt kör den ner på glasets sida. Döm din hällhastighet baserat på det huvud som bildar. Syfta med att ha ett tvivelhuvud när du är klar. Vissa öl innehåller synlig jäst på botten av flaskan som är tänkt att vara full med ölen. Om så är fallet, sluta hällen med lite öl kvar i flaskan. Virvla resterande vätska för att lyfta jästsedimentet och häll det i ditt glas.
 1. Utseende

  Observera om huvudet är tätt eller tunt. Huvudet beskrivs ibland som steniga om de är särskilt täta med dips och toppar som bildar några av bubblorna. Huvudets färg är också värt att notera och kan sträcka sig från ren vit på Pilsners till ljus eller medelbrun på vissa stouts och bärare.

  Undersök utseendet på själva ölet. Håll glaset upp till ljuset och notera färgen och om den är grumlig eller klar.
 2. Arom

  Observera om det luktar främst humle eller malt. I allmänhet ljust färgade öl luktar mer humle medan mörkare öl tenderar att ha en uttalad malt, rostad, choklad eller kaffe arom. Många ales har svårt att fastställa spiciness eller fruitiness från deras jäst.

  Ta din tid med doften. Försök att ta tre goda sniffar före din första nypa. Om du tar anteckningar, sluta skriva dina visningar innan den första sippen distraherar dig.
 3. Första SIP

  När du tar din första nypa, försök att notera den initiala känslan när öl kommer in i munnen. Tänk om det är söt, bitter eller något annat. Öl, särskilt öl, kan vara väldigt komplext. Det kan finnas en ganska stor skillnad mellan den första smaken och finishen.
 1. Känsla i munnen

  Det här är ölens konsistens eller hur det fysiskt känns i munnen. Öl sträcker sig från silkeslena torkar till tjocka och tjuvska Scotch ales till tunna och fizzy Berliner weisses. Detta är en viktig egenskap hos en öl.
 2. Avsluta

  Notera de långvariga smakerna efter att du har slukat drycken. Ofta kan det vara bittert från humle eller en långvarig mjölk sötma.

  Stanna före din nästa drink och försök skriva ner allt du bara upptäckt. Försök att bekräfta allt med din andra drink eller se om du behöver ompröva dina slutsatser.
 1. Styles

  Det finns mycket variation från en öl till nästa med avseende på vad som är "korrekt" stilistiskt sett. För information om stilspecifika frågor, till exempel om jäst ska hällas med öl eller kvar i flaskan, vilken färg huvudet ska vara, om ölet ska bli klart eller grumligt, och så vidare, se avsnittet Ölformat eller annat stor resurs för information om ölformat är riktlinjer för ömsesidigt certifieringsprogram.

tips

 1. Smaka inte på nya öl med mat eller snart efter att ha ätit. De långvariga smakerna från mat kan i stor utsträckning påverka ditt intryck av bryggen.
 2. Rengör din smak med vatten. Crackers eller ost är bra men du bör komma ihåg att även dessa livsmedel kan påverka ölens uppenbara smaker.
 3. Om du provar ett antal olika öl, låt färgen vara din guide. Det är bäst att smaka från ljus till mörkt.