Hur man lagrar Leftover Cooked Pasta

I stället för att kasta den, kasta den med olja

Om inte receptet du ringer för en full pasta med pasta, är det lätt att oavsiktligt laga mer än vad du faktiskt behöver. Men vi vet när kokta, oanvända pasta sitter, det blir klibbigt och klumpar ihop, så finns det något att göra för att bevara det att använda i framtiden?

Lyckligtvis ja, det finns några olika metoder för att spara lagad pasta för att införliva i disken vid en senare tidpunkt. Du kan göra detta med någon form av pasta, från spaghetti till penne till små skal; lasagne nudlar och stora skal för fyllning kan lagras, men fungerar inte lika bra som de mindre pastaformerna.

Kylning och frysning kokta, vanlig pasta eller till och med pasta med sås gör det möjligt att fixa en snabb middag senare i veckan (eller månaden) en cinch.

Lagring av vanlig pasta i kylskåp

En av de viktigaste faktorerna när man sparar kvarvarande kokad pasta är att packa upp det snart efter att det är färdigkokt pasta ska inte sitta längre än två timmar för att undvika att nudlarna går dåligt före sin tid. Annars är allt du behöver en behållare med ett tätt passande lock eller en zip-upp väska och lite olja eller smör.

Placera pastoverpastaen i behållaren eller påse och drizzle med lite olivolja eller blanda med en liten mängd smör, kasta väl för att försäkra att pastaen inte klibbar och är lätt belagd. Oljetyperna är upp till dig - använd olivolja om du vet att det kommer att komplettera den maträtt du ska förbereda; om du inte är säker på vad du ska använda pasta för då är en mer neutral olja som canola eller grönsak ett bra val.

Oavsett om du använder olja eller smör, en tesked eller två (beroende på mängden pasta) ska göra tricket. Målet är att hålla nudlarna från att hålla fast vid varandra. (Om du lagrar nybakad hemlagad pasta, släng med lite mjöl istället.)

Om pastan fortfarande är varm, se till att den är helt cool innan du stänger behållaren.

Det är avgörande att behållaren eller påsen är förseglad mycket bra, för när den utsätts för luft, skapar fukten i den kokta pastan den perfekta miljön för bakterier och mögel att växa. Om du använder en förvaringspåse, kläm ut så mycket av luften som möjligt före tätningen.

Den kokta pastaen ska varas i tre till fem dagar i kylskåp. Efter det kommer det att förlora sin smak och potentialen för mögel ökar.

Lagring av vanlig pasta i frysen

Om du behöver lagra pastaen under en längre tid kan du placera vanligt kokt pasta i frysen. Fryspåsar fungerar bra för den här metoden, eftersom deras tunna material är bättre än de tjockare väggarna i förvaringsbehållarna. På samma sätt som kylmetoden måste du kasta pastaen med lite olja eller smör och ta bort luften ur påsen före tätning.

Frysta pasta kan vara tre månader eller så, men för optimal friskhet, vill du äta nudlarna inom två månader. Höga vattenhaltiga livsmedel som pasta har potential att frysa brännskador om de lämnas för länge. Det är bäst att tina pastaen i kylskåpet, vilket tar några timmar.

Lagring av pasta med sås

Du kan välja att lagra såsen separat från den kokta pastaen eller blanda dem ihop innan du placerar i kylskåpet eller frysen.

Fördelen med att lagra dem separat är att du har mer flexibilitet senare och kan använda pasta för en annan maträtt. Dessutom, som pastan sitter i såsen kan det bli mjukt om några dagar. Men om du tror att du kommer att använda pastaen på en dag eller så, så kan såsen och pastablandningen göra att smakerna tränger in i nudlarna och kan göra en mer utsökt maträtt. Förvaras i en tätt förseglad behållare eller påse med så mycket luft som möjligt borttaget.

Använda Leftover Pasta

Om receptet kräver kall eller kall pasta - som i gryta, pastasallad eller pasta frittata - använd pastaen direkt från kylskåpet. Om du behöver nudlarna för att vara varma kan du värma upp pastaen genom att släppa den i en kruka med snabbt kokande vatten i 30 till 60 sekunder, tills det är varmt. Se till att du inte lämnar pastan i vattnet längre än en minut eller det kommer att överkokas!

Uppvärm såsatsen separat och kombinera sedan med den heta pastan som du skulle om du hade gjort den fräsch.

Om du värmer upp såsad pasta är det perfekt att göra det i ugnen vid 350 F i 20 minuter och att täcka fatet med aluminiumfolie för att låsa in fukt och förhindra att pastaen torkar ut. Du kan också värma upp den såsade pastaen på spisen - var noga med att rörma ofta för att undvika att hålla fast. En mikrovågsugn kan vara bekväm, men det kan värma ojämnt och få fatet att förlora smak.