Hur All Saints Day / All Souls Day firas i Östeuropa

Många till traditionernas förödmjukelse är den västra traditionen att fira Halloween fångat på hela Östeuropa, men All Saints Day, den 1 november och All Souls Day, den 2 november, har firades i århundraden och håller fortfarande vingla.

I stor utsträckning en romersk-katolsk efterlevnad, Polen, Litauen, Ungern, Kroatien, Ukraina och andra länder anser dessa två dagar en helgdag när butiker, skolor och företag stängs.

På All Saints Day besöker de troende kyrkan för att komma ihåg de heliga och deras avskedade. Människor reser långa avstånd för att placera blommor på sina älskade gravar och bränna speciellt dekorerade ljus för att hjälpa de avgudade själarna att hitta sig till evigt ljus. Ibland säger församlingsprästen böner eller välsignar gravarna. För år sedan var det traditionellt för familjen att ha en överdådig fest på gravesiten och lämna mat och dryck för de avgick.
Vad som annars skulle kunna betraktas som en maudlin-tradition är vacker med kyrkogårdar över landet som tänds av tusentals ljuslyktor på natten. Lysen brinner åtminstone till nästa dag, All Souls Day, även känd som Day of the Dead i många länder, men ofta glöder de i mörkret i några veckor efteråt.

Fester på land

I Polen är All Saints Day känd som Dzień Wszystkich Świętych och All Souls Day är känd som Dzień Zaduszny eller zaduszki , när dörrar och fönster lämnas öppna för att välkomna de dödas andar.

I Warszawa säljs Pańska Skórka eller Herrens skorpa vid ingången till kyrkogårdarna. Detta rosa och vita godis är som taffy eller Turkish Delight (känd som rachatlukum i Polen) och är en tradition speciell för Warszawa. I Kraków är ett liknande godis miodek turecki ("turkisk honung") men det innehåller nötter och är inte speciellt ätit den här dagen.


Förutom traditionella ritualer har Rumänien börjat presentera The Real Dracula Halloween Tour i en koncession mot västerländsk tradition och affärstryck.

Ungare firar också traditionellt genom att belysa ljus i gravar, men expat-inspirerade händelser växer i popularitet.

Tjecker kallar 2 november Hälsning av hela avgången och kommer ihåg sina avgångar med bön, blommor och ljus.

I Kroatien har den västra traditionen att fira Halloween börjat invadera kulturen. En övning för några år sedan har nu blommat in i fester, skräckfilm fest och trick-or-treaters ringa dörrklockor av mindre än mottagliga husägare.

I Ryssland är den svarta katten inte rädd och blåa katter (ryska blått, brittiska blått, burmesiska) är adored eftersom de sägs ha lycka till.

Pumpor, som kallas harbuz i Ukraina , har en helt annan betydelse än västliga jack-o'-lyktor. Från medeltida tider, om en mans förslag om äktenskap avslogs, gav hushållens familj en pumpa. Övningen är nästan obefintlig idag, men uttrycket "att få en pumpa" innebär att dumpas eller dras ner i affärer eller på något annat sätt.

Hur ortodoxa kristna minns de döda

Serbier, Slovaker, Bulgarier och andra ortodoxa kristna hedrar sina döda flera gånger om året, vanligtvis på lördagar, för att Jesus var lagd att vila i graven på en lördag.

Begravnings Traditioner

I dagarna och i viss mån idag när någon dog hemma öppnade alla dörrar och fönster omedelbart så att andan inte skulle fånga sig i huset men kunde övergå till efterlivet. På samma sätt vändes speglarna till väggen eller täcktes så att själen inte skulle fångas i rummet, och klockorna skulle stoppas. Vid begravningen av polskfödda människor som inte bodde i Polen vid tidpunkten för dödsfallet sprinklades en handfull polsk mark, särskilt från Polen av emigrer bara för detta ändamål, på kistan innan den sänktes ner i marken. Detta symboliserar den avlidnes återkomst till jorden från var han kom.

I Polen, efter begravningen, finns det en begravningsbankett som kallas en stypa eller måltid av tröst som kallas konsolacja . Kasza (gröt) eller kutia serveras ibland fortfarande tillsammans med vodka och honung och andra livsmedel, beroende på familjens medel.

En rostat bröd är gjord till den avlidne - za spokój duszy (för själens uppehåll) eller za pamie ć (till minne). Men det här är ingen tid för allvarligt att dricka.

Begravningsmat

I Förenta staterna är det vanligt att ta en gryta eller annan maträtt till den avlidnes familj så att de inte behöver bry sig om att laga mat vid en tid av sorg. Följande är ett recept som har stått mig bra när jag behövde en hjärtlig, lätt att återuppvärma maträtt för att ta till ett sorgande personhem eller till en begravningsmiddag. Det är också en bra potluckrätt .