Halva

Halva är förmodligen den avgörande favorit godis efterrätt i Mellanöstern. Men det faktiska receptet kan variera kraftigt från region till region och land till land. För det mesta är det en tät, söt konfekt och de två vanligaste variationerna är mjölbaserad halva och nöt- och fröbaserad halva. Mjölbaserad halva är ofta mer gelatinisk medan nöt- och frösmörhalvan tenderar att vara torrare och ha en mer smula munkänsla.

Den mest typiska nöt- och fröbasen är sesamfröpasta eller tahini som kombineras med socker eller honung och tung grädde. Därefter kan det antingen smakas med vanilj eller med chokladbit runt hela för att skapa en marmorerad effekt. Det innehåller också ofta bitar av pistaschmandlar. I Förenta staterna säljs det ofta förpackat i specialaffärer eller i nybyggda kvarter i gourmet- och etniska livsmedelsbutiker. I Mellanöstern är dock godiset mer sannolikt att vara hemlagad.

Det mjölbaserade receptet, som vanligtvis finns i Iran, Grekland, Turkiet, Indien, Afghanistan och Pakistan, använder semolina, smör och socker och kan smaksättas med kryddor som saffran och även aromatiska ämnen som rosewater. Cornstarch används ibland i den grekiska versionen.

Nötbaserad halva är vanlig i länder som Cypern, Egypten, Israel, Irak, Libanon och Syrien men de är nästan alltid gjorda med sesamfrön. Solrosfröversioner är dock populära i östeuropeiska länder. Tahini-baserad halva är den som säljs mest i USA.

Förutom att vara en läcker konfekt på egen hand, gör halva candy en härlig bas för ett parti choklad brownies, en ingrediens i choklad chip cookies eller som smakämnen i hemlagad glass.

Receptet nedan är för mjölbaserad version. Den är rik och söt och väldigt aromatisk från tillskott av rosevatten och saffran. Halva är bra på sin egen men ännu bättre när man njuter av en kopp kaffe eller te efter en måltid.

Vad du behöver

Hur man gör det

Låt socker och vatten koka i en liten kastrull. När sockret är upplöst, sätt till saffran och rosevatten. Du kommer att ha en sirap som textur. Avlägsna från värme.

Smälta smöret i medelstora kastrull i medelhögt. Tillsätt mjölet långsamt och blanda med smöret för att göra en pasta. Tillsätt sockersirapen långsamt och blanda ihop. Ta bort från värmen.

Häll blandningen omedelbart i enskilda ramekiner eller på en serveringsplatta.

Låt svalna och ta bort halvva från ramekinerna eller skär i små portioner.

Servera med kaffe eller te.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 352
Totalt fett 25 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 8 g
Kolesterol 61 mg
Natrium 180 mg
kolhydrater 33 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)