Förstå hur Thyme används när du lagar mat

Användning, inköp och lagring.

Timjan är en väldigt doftande ört med tunna, träiga stammar och små, skarpa löv. Denna ört har varit en häftklamrad i södra europeiska och medelhavskök i århundraden. Finns i både färska eller torkade, denna ört finns lätt i de flesta stormarknader året runt.

Hur används timjan?

Timman parar famously med kött, tomater och bönor. Timjan är en viktig ingrediens i de klassiska franska örtkombinationerna, Boquet Garni och Herbs de Province .

Dessa örtblandningar används ofta för att smaka kött, grytor och soppor.

I medelhavsmat är timjan en populär krydda för lammskål. Tommans lite blommiga smak smakar lammens ibland gammal smak. Za'atar, en populär örtblandning i medelhavsmat, har timjan som en viktig ingrediens. Timjan används också för att smaka ostar, linser och till och med te.

Eftersom timjan är så bra med ägg, tomater och ost, är det ett utmärkt tillägg till omeletter och strator.

Friskt timjan

Frisk timjan håller viljan med kylning och kan ofta köpas av gänget eller en grupp av kvistar i en plastskalbehållare. Frisk timjan kan användas hel med stammen eller bara bladen med stammen borttagen.

Om ett recept kräver en "kvist" timjan, ska bladen och stammen användas tillsammans, intakta. När du lägger till en hel kvist timjan till soppor, grytor eller andra recept, faller bladen vanligtvis under matlagning och den träiga stammen kan tas bort före servering.

För att ta bort bladen från en kvist färsk timjan, håll bara spriget på toppen med ena handen, nypa sprigen med den andra och dra bakåt ner på stammen. Bladen kommer lätt att lossna. Fräscha timjan löv är så små att de vanligtvis inte behöver hackas.

Frisk timjan bör förvaras i kylskåp och lindas lätt i plast eller i den ursprungliga plastskalbehållaren.

När den lagras ordentligt kommer fräsch timjan att behålla friskhet och smak i en till två veckor.

Torkad timjan

Torkad timjan behåller mycket av smaken av färsk timjan och är därför en lämplig substitution för färska i många fall. När du ersätter torkad timjan för färskt, använd ungefär en tredjedel av den mängd färsk timjan som krävdes i receptet. Torkad timjan finns i de flesta stora stormarknader året runt. Förvara torkad timjan i en lufttät behållare, bort från värme och ljus. Vid lagring på rätt sätt bör torkad timjan behålla smak och styrka i upp till ett år.