Förberedande burkar för konservering och kokande vattenbehandling

Första sak: Få allt klart

När du konserverar eller bevarar färsk frukt och grönsaker från sommarens bounty , är det första att ha ner hur man förbereder och fyller burkarna, hur man hanterar lock och hur man bearbetar fyllda burkar i en kokande vattenbadburk . Här är vad du behöver veta innan du dyker in i denna process.

Jarberedning

 1. Tvätta burkar, lock och band i varmt, tvålvatten; skölj och dränera. Fyll kannen med vatten och placera burkarna på hyllan. Täck och sätt till en simma över medium värme. Minska värmen och håll krukorna varma tills du är redo att fylla dem.
 1. Lägg de plana locken i en kastrull och täcka med vatten; ta bara till en simmer över medium värme. Koka inte. Minska värmen och håll dem varma tills du är redo att använda dem.
 2. Sätt skruvbandet nära ditt arbetsområde. Det finns inget behov av att värma banden.

Fyllnadsburkar

 1. Förbered ditt recept på konserver, sylt, gelé, pickles, njutning eller vad som passar din fantasi. Ha en trivet eller rack redo i ditt arbetsområde för den heta potten.
 2. Arbeta med en burk åt gången, använd konservburkstänger för att ta bort burkar från hetvattnet till ditt arbetsområde. Fyll på burkarna med en skål och lämna den lämpliga mängden huvudutrymme som ditt recept kräver. En konserttratt är till nytta för detta steg.
 3. Skjut en liten nonmetallic spatel eller plastkniv runt den heta blandningen för att ta bort eventuella luftbubblor. Använd en fuktig ren trasa eller pappershandduk, rengör burkfälgarna och trådarna.
 4. Centrera locken på burkarna så att förseglingsföreningen står i kontakt med fälgarna. Skruva banden ner bara för att få fingertoppstäthet. Stram inte över. En magnetisk locklyftare gör det lättare att ta bort lock, en i taget, från varmt vatten.

Bearbetning fyllda burkar

 1. Returnera de fyllda burkarna till racket i varmvattnet i burken. Sänk stativet och justera vattennivån så att det finns minst 1 tum ovanför krukans toppar.
 2. Täck över canner och koka upp. När vattnet är fullt kokat, börja börja bearbeta tiden som krävs av ditt recept.
 1. Stäng av värmen, ta bort locket och låt burkarna stå i vattnet i 5 minuter. Ta bort burkarna på en rack eller en tung handduk för att kyla med hjälp av burkarna. Luta inte, vrid eller torka, och stör inte locken eller dra åt banden.
 2. Efter 24 timmar, kontrollera om sälar och ta bort banden.
 3. Kyla alla osealeda burkar och använd inom några dagar eller upparbeta, värma upp vätskan igen (enligt receptinstruktioner) och konservera i steriliserade burkar med nya lock.
 4. Märk ordentligt förseglade burkar, torka burkarna och gängorna rena och förvara på en sval, mörk plats. Om så önskas kan banden tvättas och sparas för ett annat konserveringsprojekt eller du kan skruva dem (löst) tillbaka på burkarna.