Enkel tysk rispudding: Hur man gör Milchreis

Rispudding är ett enkelt och mycket gammalt recept av osäkert ursprung som började bli vanligt i många hushåll runt om i början av 1700-talet, och vid 20-talet var det allestädes närvarande.

Flera länder har sin egen version - bland annat Spanien, Portugal, Turkiet och USA. Milchreis är den tyska versionen, gjord genom att laga kortkornigt ris på spisen i mjölk med socker och vanilj. Till skillnad från i USA, där rispudding är en komfortmatstyps efterrätt som ofta finns i diners och serveras med vispgrädde och en körsbär ovanpå, serveras tysk milchreis som en söt huvudrätt med frukt eller komposit eller helt enkelt med socker och kanel på toppen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda riset, sockret och saltet i en stor kastrull.
  2. Rör om i mjölken och tillsätt hela delen av vaniljböna eller vanilj extrakt.
  3. Placera blandningen över medium värme och koka, omröring ofta.
  4. Minska värmen och sjuda i 30 minuter eller tills riset är mjukt och mjölken blir tjock. Rör ofta.
  5. Skrapa av vaniljfrön och rör om i pudding när det lagar mat och kassera bönan.
  6. Servera varma med kanel och socker eller fruktkompote eller båda.

Tips

Matlagning i en tryckkokare eliminerar nästan ingen risk för att pudden brinner i botten. Koka pudden i en tryckkokare (inget lock) första gången, ta bort från värme och fäst sedan på locket, men stäng inte avluftningen. Låt det sitta på den varma brännaren i 30 minuter. Kontrollera riset och om det inte är tillräckligt mjukt, låt det koka igen och upprepa.

variationer

Byt upp detta grundläggande recept genom att blanda i muskatmosfär, kardemumma, sylt eller konserver, russin, torkade aprikoser, torkade körsbär, torkade tranbär, torkade äpplen, torkade persikor, valnötter, pekannötter, mandel eller en blandning av flera av dessa alternativ.

Torkad frukt och nötter gör en välsmakande kombinationsruta. Rispudding är så mild att du kan ändra smakens betydelse genom att lägga till tillsatser.

Om du är partiell till kanel, fortsätt och blanda lite i pudding, efter önskemål, samt sprinkla på när du serverar pudding. Det går särskilt bra med russin om du har valt att lägga till dem.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1182
Totalt fett 86 g
Mättat fett 55 g
Omättat fett 22 g
Kolesterol 269 ​​mg
Natrium 71 mg
kolhydrater 64 g
Kostfiber 1 g
Protein 10 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)