Enkel Glutenfri Potatisfiltsoppa

Potatis purjursoppa är en läcker irländsk klassiker för att njuta av vilken tid på året, inte bara på St Patrick's Day .

Detta recept på en snabb och enkel potatisfiltsoppa är upplyst och glutenfri. Fortfarande stark och krämig, men utan kräm.

Den hemliga ingrediensen till detta glutenfria recept bidrar till att skapa en hälsosam tjock krämighet samtidigt som det ökar proteinet. Cooked cannellini bönor läggs till simmering potten av purjolök, vitlök, potatis och buljong puréed sedan med en nedsänkningsblandare tills silkeslen.

Du kan laga denna soppa helt vegetarisk för Meatless Monday. Eller så kan du använda kycklingsbuljong som soppbasen och tillsätt skivor kokt bacon till både soppan och smula på toppen som garnering.

Vi använde röda potatis i detta recept för att lätta upp stärkelsen, men du kan säkert använda skalade Yukon Gold eller Russet potatis istället.

Denna soppa skulle passa bra med en hemlagad glutenfri irländsk sodavattenbröd.

Medan det inte är super traditionellt, ger den varma soppen soppan och smakarna av potatis och purjolök kommer igenom för att göra din vinterafton - eller St Patrick's Day - lite mer tröst och gott.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Torka av purjolökarna, ta bort den mörkgröna övre delen och ändarna med röda rötter. Skjuta i halva mitten och skära sedan i halv halvmåneformar. Placera skivad purjolök i en kolv och skölj under kallt vatten, massera med fingertopparna för att rengöra purjolök och ta bort smuts. Torka med en pappershandduk.
  2. Värm olivolja i en medium kastrull över medelhög värme. Tillsätt de skivade purjolökarna och koka i 5 till 7 minuter tills de mjukas. Tillsätt hakad vitlök och laga mat i 1 minut tills duftande.
  1. I en stor stockpot, tillsätt purjolök och vitlök, glutenfri buljong och tärrade röda potatisar. Koka upp och minska värmen till medium-låg.
  2. Rör i salt och peppar, smaka på. Smäll i ca 20 minuter tills potatisburken kan genomborras med en gaffel.
  3. Ta bort potten från värme och tillsätt de kokta cannellini bönorna, omrör för att kombinera.
  4. Med en nedsänkningsblandare - eller arbeta i partier med en vanlig blandare - puré soppen tills silkeslen. Smaka med ytterligare salt och peppar. Servera omedelbart.

Obs! Du kan lägga till några skivor smulad kokad bacon i soppen efter att den har blivit puréed för en rikare smak.

Påminnelse: Se alltid till att dina arbetsytor, redskap, pannor och verktyg är fria från gluten. Läs alltid produktetiketter för att bekräfta att produkten är glutenfri. Tillverkare kan ändra produktformuleringar utan föregående meddelande. Vid tvivel, köp inte eller använd en produkt innan du kontaktar tillverkaren för att verifiera att produkten är fri från gluten.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 234
Totalt fett 2 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 332 mg
kolhydrater 43 g
Kostfiber 10 g
Protein 13 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)