Den berömda Denby Dale Pie från Yorkshire

Byen Denby Dale ligger i de pittoreska kullarna i West Yorkshire i norra England. Staden är känd för sina monster kött och potatis pajer - de nämns även i Guinness Book of World Records. Dessa gigantiska pajer brukar bakas för att fira nationella speciella tillfällen och evenemang. Första gången tros ha varit 1788 för att fira återhämtningen av kung George III från hans psykiska sjukdom.

Historien om Denby Dale pajer

Tio pajer har gjorts som en del av nio pajfestivaler genom åren - en av festivalerna drogs 1887. Den paj som gjordes för årtusendet firande år 2000 vägde en svindlande 12 ton. Det överstiger 26.448 pund - ett ton motsvarar något mer än 2 204 pund. Kaken var 40 meter lång, 8 meter bred och 3 meter 8 inches djup. Den innehöll tre ton nötkött och ett ton potatis och det fuktade med 22 liter John Smiths bästa bitter, som bryggs i Tadcaster i Yorkshire. Kakan var så stor att den skulle transporteras till Pie Field på en 70-fots vagn. Som en sådan storhet var det välsignad av biskopen i Wakefields närliggande stad.

Inte alla Denby Dale pajer är av sådan storleksordning. Mer tilltalande pajer är gjorda till samma autentiska recept. Verksamheten vände på en tidpunkt, men företaget blev räddat och köpt av receivership av ett team ledt av mat entreprenör Andrew Hayes, bevara 17 jobb i regionen.Mer sistnämnd förlovade Denby Dale Pies tjänsterna av den berömda Yorkshire bard Ian McMillan för att skriva en dikt - bytt namn till en piem - till ära av Denby Dale Pie. Dikten släpptes i tid för National Pie Week 2012 i Storbritannien. National Pie Week är en veckolång firande av brittiska pajer både söta och smakfulla.

Om du föredrar att läsa din poesi istället för att lyssna på det på länken ovan, så är det hur McMillans arbete går:

"Det är behagligt för näsan
Och härligt för ögat
Vänta tills du smakar den Denby Dale tårtan!
Det är en symfoni av skorpe,
Taties, sås och kött
En Denby Dale pie gör ditt liv komplett!

De har gjort pajer i Denby Dale
I århundraden och mer
De är som Yorkshire som puddingar och bra stark öl
Du kan lukta dem genom stugdörren!
De har ätit pajer i Denby Dale
Eftersom kung George var en ungdom!
Varje massiv paj kunde berätta en saga
eller en bit av historisk sanning!

gör dem igen
Och pie-makerens konst
Är än en gång nära denna stads hjärta!
Så alla de till förmån för
Stå och böj Aye! Sedan smaka på det där Denby Dale Pie! "

För de som inte är bekant med Yorkshire Dialect betyder "taties" potatis, "dem" betyder dem, och "" betyder "att de är.