Caramelized Candied Peanuts Recept

Sockerbelagda konditorerade jordnötter (eller karamelliserade jordnötter) är en populär mellanmål i många länder. Det är verkligen inte konstigt! De är krispiga, söta och mycket tillfredsställande, särskilt när de är nyskapade.

Detta är en av de bästa tilltugg som du hittar i Marocko och en specialitet för många gatuförsäljare. Det är dock inte nödvändigt att resa. Du kommer vara glad att veta att karamelliserade jordnötter är ganska lätta att göra hemma. Den enda hemligheten till framgång är att vara tålmodig och arbeta över låg värme för att undvika att bränna sockret när det karamelliseras.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Rikta ett stort bakplåt eller gryta med aluminiumfolie eller pergamentpapper. Avsätta.
  2. Blanda i jordnötter, socker och vatten i en tungbottenpanna. Koka över medium värme, omrör hela tiden tills blandningen tjocknar i en sirap.
  3. Fortsätt tillagning och omrörning i ca 10 minuter, eller tills vätskorna avdunstar och en sandig texturerad sockerblandning täcker jordnötterna.
  4. Sänk värmen lite och fortsätt omrörning då överskottet av socker i pannan börjar smälta. Det tar flera minuter. När sirapen börjar bildas kommer den att förändras i färg från klar till gyllene till gult. Rör ständigt och var försiktig så att värmen inte är så hög att sirapen förbränns eller mörkas för mycket.
  1. När sirapen är en ljus till medelstor gul färg och den söta beläggningen på jordnötterna är glaserad, ta bort stekpannan från värmen.
  2. Stänk saltet (och orangeblommat vatten om det används) över jordnötterna och rör om.
  3. Vrid jordnötterna ut på din beredda panna och sprida dem snabbt i ett enda lager. Låt dem svalna och härda innan servering.
  4. Var noga med att de karamelliserade jordnötterna har svalnat helt innan de lagras i en lufttät behållare.

Karamelliserade jordnötter i Marocko

I Marocko säljs karamelliserade jordnötter som mellanmål av gatuförsäljare och små butiker som också erbjuder rostade hummus, nötter, solrosfrön och andra godis. I Ramadan gör en säljare som säljer kanderade jordnötter nära mitt hem efter nattböner dem på plats från sin vagn. Han gillar att lägga till ett litet orange blomvatten eller rosevatten för en unik touch.

Snacks som dessa köps ofta i mycket små mängder i Marocko. Den handfulla nötterna transporteras hemma, ibland fortfarande varma, i koner eller förpackningar som snabbt formas av pappersskrapor.

Ibland slås papperet ur kasserade skolböcker eller arbetsböcker. Det är en perfekt effektiv förpackning för jordnötterna och ett bra sätt att återvinna papper. Vid mer än ett tillfälle har vi utmanat våra barn till några av de övningar som finns på dessa papper.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 304
Totalt fett 18 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 44 mg
kolhydrater 31 g
Kostfiber 3 g
Protein 9 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)