Anatomi av en Marinade

Grunderna för en marinaden och deras funktioner.

Marinader är ett enkelt sätt att lägga till stor smak för kött. Det finns tusentals smakkombinationer möjliga med marinader, men varje marinad bör innehålla några grundläggande komponenter. Ta reda på hur de olika delarna av en marinaden fungerar för att ge smak till dina grillade, rostade och bakade kött.

Fett

Fett är en viktig komponent i marinader eftersom det hjälper till att överföra fettlösliga smaker till köttet. En fet komponent hjälper också köttet att behålla fuktighet när det kokas.

Fetter hjälper till med smakprofiler och håller skarpa eller sura smaker från överväldigande erfarenheter. Exempel på fettkomponenter i en marinade kan innefatta: olivolja, rapsolja, kokosmjölk , fullfett yoghurt eller andra vegetabiliska oljor.

Syra

Syror arbetar på flera sätt för att hjälpa smaken tränga igenom köttet. Syror hjälper till att bryta ner bindväven i kött, vilket kan smaka lite kött och tillåta djupare penetrering av smaken. En sur smakämneskomponent är också viktig för att balansera en smakprofil. En tangy toppnot som tillhandahålls av en sur ingrediens hjälper till att lägga till zing och friskhet till en annars tung smak. Syror fungerar också som antioxidanter, vilket kan motverka de fria radikaler som produceras när köttet kokas vid höga temperaturer, som med grillning.

Exempel på syrakomponenter är: citrusjuice, vinäger, vin, yoghurt eller kärnmjölk.

Kryddor

Krydderier är där marinader verkligen kommer till liv.

Det finns oändliga möjligheter, men ett bra ställe att börja är med aromater. Aromatics som vitlök, lök eller sjalocker ger en djup smak bas till vilken andra smaker kan byggas. Örter och kryddor, antingen torkade eller färska, kan sättas till marinaden för extra skikt av smak.

Salt är också en viktig del av kryddningen.

Salt hjälper till att förstora de andra smakerna som läggs till marinaden. Havsalt är ett utmärkt val eftersom det innehåller mineraler som ger extra smak. Sojasås är också en vanlig ingrediens som används som saltkomponent i en marinade.

Chile paprika är en vanlig ingrediens i marinader eftersom de lägger till en unik kryddig kick som kan förbättra många smakprofiler. Chile paprika, antingen torkade eller färska, kan läggas till marinader.

Aromatics och chili pepprar ska hakas eller skäras i mycket små bitar när de används i en marinade för att öka ytan och kontakta köttet.

Citruszest är ett bra sätt att lägga citrusfrukt utan att tillsätta extra syra till en marinaden. De essentiella oljorna som ingår i zest ger en exceptionell mängd smak, men innehåller ingen syra.

Socker, såsom honung, brunt socker, melass eller agave nektar, läggs ibland till marinader för att balansera den sura komponenten. När det används i lägre värmekokningsmetoder, såsom rostning, kommer sockret att karamellisera och lägga till extra djup. När det används med högre värmelagningsmetoder, som att grilla, kan sockret brinna och orsaka en avsmak.

nyckeltal

Förhållandet mellan fett och syra är subjektivt och ofta källa till stor kontrovers. I allmänhet behövs endast en liten mängd syra och ett förhållande av 3: 1 olja till syra används ofta.

För mycket syra eller för mycket tid utsatt för den sura marinaden kan göra att fler anbudsklipp blir mjuka.