De 7 bästa gjutjärnspannarna att köpa i 2018

Handla för de bästa gjutjärnspannorna från märken som Lodge and Le Creuset

Gjutjärn är extremt slitstarkt och kan användas på nästan alla typer av spis, och ibland även på grillar eller lägereldar. Den kan användas i ugnen och under en broiler, och tål hög värme. Det finns få sätt att irreversibelt skada gjutjärn, så en panna kan skickas ner från generation till generation. Även om en panna rostar, kan den slipas och re-kryddat. Medan termisk chock kan spricka en gjutjärnspanna, är det även osannolikt.

När du lagar mat i en gjutjärnspanna kan det öka järnhalten i maten, vilket kan vara bra eftersom järn är ett nödvändigt kostmineral. Men om du lagar sura livsmedel i gjutjärn kan maten förvärva en metallisk smak. Ju bättre kryddat en panna är, ju längre det kan utsättas för sura livsmedel, men du kanske inte vill simma din hela dagen tomatsås i en obelagd gjutjärnspanna.

Det finns några nackdelar med gjutjärn. Först är det tungt, så det kommer att ta en stark arm om du planerar att spola mat i en gjutjärnspanna. Större gjutjärnspannor kan vara tunga att röra sig, särskilt när de är fulla. Och stora gjutjärnspannor kan inte rekommenderas för användning på glasskivor som kan bryta sig från vikten. En annan nackdel är att gjutjärn måste kryddat om det inte är belagt. Många gjutjärnspannor kommer kryddat, men mer kryddor gör dem ännu bättre. Kryddor är inte en svår process - det handlar bara om att olja pannan och värma den - men det är viktigt att ta hand om kryddan eller pannan kan börja rosta.

Några gjutjärnspannor är emaljbelagda och behöver ingen kryddor. Emalj kan emellertid chip eller ha på sig, så det är inte lika slitstarkt som obelagt gjutjärn, och belagt gjutjärn är kanske inte lämpligt för användning på grill eller bål.