Yakitori

Japansk kycklingkebab, grillad, sås och serverad med en kall öl

Efter en lång dag på jobbet i de flesta japanska städer står arbetarna inför ett ofta långt tågresa hem. Så för många en snabb mellanmål och en öl innan du lämnar staden har blivit en tradition och en av de bästa ställena att gå är en av de tusentals Yakitori står spridda över hela Japan. Dessa lilla står sitter ute på gatan och serverar varm grillad kyckling på en pinne och en kall öl. Och så har Yakitori blivit snabbmat i valet i Japan.

Yakitori är en enkel och ändå mångsidig maträtt som består av bitar av bitar i bitformad gryta på bambuskivor och grillad över en het eld. Vanligtvis borstar de med sojasås medan du lagar mat för att hålla dem fuktiga och ömma. Ofta blandas dessa kebabar med grönsaker som purjolök och / eller scallions. Sojasåsens baste blir kryddad med ingefära, vitlök, gräslök och torr sherry eller skull.

Den grundläggande metoden för att göra Yakitori är ganska enkel. Börja med bitbitar bitar av kycklingbröst och marinera dem i såsen (se recept) i ca 30 minuter till en timme. Trä på bambookspett med grönsaker och grill över en het eld i 4 till 8 minuter, vrid om det behövs. Kebaberna ska ha en guldbrun färg, men inte visa tecken på bränning. Charring är inte önskvärt i östasiatisk matlagning. Om du väljer att inte använda en grönsak på din Yakitori, lämna ett litet utrymme mellan kycklingbitarna för mer jämn matlagning.

Servera den heta Yakitori rakt från grillen med varm sojasås för doppning. Du kan lämna ut doppsås eller improvisera något mer till ditt tycke. Yakitori gör en bra aptitretare eller middagsmiddag. Om du vill vilja göra dem i förväg förbereda spettarna och låt dem dränera lite.

Förvara dem i kylskåpet. Koka den resterande marinaden i 5 minuter och spara det för att borsta över Yakitori medan de är på grillen. Förbered dem inte mer än en dag i förväg eller smakerna blir för starka.