Viner i Baskien

La Rioja Alavesa och tre Txakoli DOs

Baskien, en autonom gemenskap i norra Spanien, är uppdelad i tre provinser Álava, Guipuzcoa och Vizcaya. Den sitter vid den extrema västra änden av Spaniens gräns med Frankrike, där Pyrenéerna ligger och har hundratals miles av kusten på Biscayabukten. Det baskiska folket är stolt oberoende, har sin egen kultur och unika språk. Även om Pais Vasco , som det kallas på spanska, under de senaste decennierna blivit känt för sitt kök, är vinet fortfarande relativt okänt.

Vinproduktion är inget nytt för baskerna. Liksom många delar av Spanien har vingårdar i Baskien blivit tänd eftersom den iberiska halvön var en del av det romerska riket. Det verkar bara lämpligt att de flesta av de viner som produceras i regionen är lätta, färska vita viner, eftersom baskerna har varit fiskare i tusentals år och det finns många traditionella fisk- och skaldjursrätter i baskiska köket. Det finns för närvarande fyra Denominaciones de Origen eller DOs.

Rioja Alavesa

Detta område är ett delområde av den berömda vinregionen Rioja och står för cirka 21% av området Rioja Qualified DO. Det ligger på södra spetsen av Baskien, längs den franska vägen till Camino de Santiago. Enligt "Guiden till baskiska köket", som utgivits av den baskiska regeringen, har Rioja Alavesa påverkat och till och med främjat vinproduktion genom åren, eftersom religiösa ordningar som lokaliserades där främjades av vinproduktion.

De flesta av vingårdarna i Rioja Alavesa ligger vid foten av Sierra de Toloño bergen. Marken är dålig och innehåller ett högt innehåll av lera och kalksten, så vinstockarna planteras längre ifrån varandra. Vin som produceras här har en fylligare kropp och högre surhet än de andra Rioja-delregionerna. De främsta sorterna som används i röda viner i området är Tempranillo och Graciano, medan Viura druvor används i vita viner.

De flesta Rioja Alavesa vingårdar använder Tempranillo, i kombination med små mängder Viura druvor (mindre än 15% tillåts), vilket sänker färgen och ökar vinets surhet.

En ovanlig egenskap som ofta används i området för vinframställning av området är den för kolmaceration eller maseración carbonica , där druvorna inte förstörs eller krossas före fermentering. I Rioja Alavesa placeras druvorna i stora öppna kärl intakta och med stammar på. Några bär burst sedan och deras juice sjunker till botten. Den jäst som är naturligt närvarande på ytan av druvan börjar jäsningen. Denna process för koldioxidutsläppning sägs producera vin som är "mjuk och fruktig".

Det finns 125 bodeaser eller vinproducenter i Rioja Alavesa DO som tillhör ABRA (Rioja Alavesas vinodling), grundades 1990. Dessa vingårdar producerar över 30 miljoner liter vin årligen. För en lista över vingårdar och mer information om området, besök föreningen för vingårdar på Rioja Alavesas hemsida.

Txakoli DOs

Txakoli , eller i spanska chacolí är ett vin som produceras nära baskiska kusten. Vingårdar i detta område ligger över havet i ett mildt kustklimat. Chacolí är ett ungt år gammalt vin som har gjorts i Baskien i många århundraden.

Det är generellt ljust, fruktigt och något mousserande, med en grön nyans, hög syrahalt och låg alkoholhalt. Det tillverkas vanligtvis från Hondarribi Zuri druva. Eftersom det är ett ljust vitt vin, är det ofta parat med färsk fisk och skaldjur från regionen. För närvarande produceras cirka 3,5 miljoner flaskor varje år. Det finns tre olika Txakoli DOs - Getaria Txakoli, Bizkaia (Vizcaya) Txakoli och Alava Txakoli.

För mer information om viner från Baskien, besök de reglerande råds webbplatser som anges nedan. Var och en av dem är informativ, har fotografier av vackra landskap och möjligheten att ändra språket till spanska, engelska och Euskara (baskiska):