Vietnamesisk pundad grön klibbig ris och färsk ananas

Pounded grönt klibbigt ris är inte grönt på grund av tillsats av livsmedelsfärg. Det är naturligt grönt och subtilt sött eftersom det skördas vid en viss tidpunkt när kornet varken är för ung eller för gammal. Riset är sedan torrbränt och dunkt. Det är redo att äta på det steget. Faktum är att det är bäst att ätas i det skedet, för att, enligt kejsare, förlorar riset snabbt det smak och doften.

Allt om Pounded Green Sticky Rice

Pounded green sticky rice kallas cốm i Vietnam och pinipig i Filippinerna. Även om de flesta klibbiga risvarianter kan göras till pundat, grönt klibbigt ris (se All About Rice: Varianter, Kornlängder, Egenskaper och Färger ) finns det sorter som innehåller den ideala nivån av vaxighet för att producera det bästa kvalitativa gröna klibbiga riset. I Vietnam är den föredragna sorten nep hoa vang; i Filippinerna är det Malagkit Sungsong .

För de som bor utanför Sydostasien, där färskt pundat grönt klibbigt ris inte är tillgängligt, kan du få den torkade sorten i asiatiska butiker. Den stekta sorten kräver emellertid en kort mängd matlagning antingen genom torrkokning eller kokning.

I detta recept kokas torkat grönt klibbigt ris en kort stund tills blandningen är konsistensen av pudding. Om du inte har tillgång till pundat grönt klibbigt ris, till och med den torkade sorten, kolla noterna efter receptet på alternativa sätt att förbereda sött klibbigt ris och ananasskål.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Koka fyra koppar vatten. Vrid ner värmen och tillsätt det gröna klibbiga riset långsamt, blanda när du häller för att förhindra klumpning. Beroende på risets kvalitet kan tillagningen variera från några minuter till så länge som tio minuter. Mer vatten kan också behövas.
  2. När risblandningen når en puddingliknande konsistens, stäng av värmen. Rör om socker (börja med en halv kopp) och en nypa salt. Smak och tillsätt mer socker, om du föredrar något sötare.
  1. Ladla riset i fyra skålar och släpp bitar av färsk ananas på toppen. Garnera med kvistar av färska mintblad.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 305
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 94 mg
kolhydrater 76 g
Kostfiber 4 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)