Vegetarisk Gul Split Ärtsoppa Recept

Ärtor är en av de äldsta grödor som odlas av människor, har blivit ätit i någon form så tidigt som 9000 f.Kr. Split ärtsoppa har spåras tillbaka till greco-romerska samhällen och populär plantskola rim, "peas gröt hett, peas gröt kallt" firar skålens mångsidighet. Detta recept är gjord av torkade gula ärtor som har skällits och delats. Denna vegetariska soppa receptet är perfekt för kalla dagar, mager budgetar, eller någon som söker en hjärtligt hälsosam vegansk mat till lunch eller middag.

Ingrediensbyte och matlagningstips

Detta recept är lämpligt för mjölkfria, äggfria och veganska dieter, men som med något recept som är avsett för personer med allergier eller kostbegränsningar, se till att läsa alla näringslabels noggrant för att se till att det inte finns några dolda mejeriprodukter (eller andra allergener, om dessa gäller för dig).

Gärna lägga till andra grönsaker eller kryddor till din smak; Jag har ibland tillagit hackade potatisar eller bitar av vegetariska köttbyte för att lägga till andra smaker och texturer. Jag gillar att lägga till röd peppar och lite kummin i min soppa för lite krydda, men glöm inte att släppa dem för en mer traditionell ärtsoppa. Två eller tre kvistar av aromatiska färska örter som rosmarin, marjoram, timjan och persilja är stora tillägg för att ge soppen en unik smak.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera buljong, vatten, lök, selleri, morötter och vitlök i en stor lagerpotte över hög värme. Koka upp blandningen. Tillsätt de torkade delade ärterna, sätt ner värmen och låt dem simma i 35-35 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka och ärterna är mycket mjuka. Tillsätt salt, kummin, rödpeppar och svartpeppar.
  2. Använd en potatismaskare eller på baksidan av en metallsked, blanda ärtorna i ca 3-5 minuter, eller tills soppen är krämig, tillsätt mer vatten efter behov. (Alternativt kan du välja att puré lite mer än hälften av soppen i en mixer och blanda den sedan med den orenade delen.) Lägg till mer salt och peppar efter smak och servera varmt med bröd eller ris.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 93
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 712 mg
kolhydrater 17 g
Kostfiber 4 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)