Varianter av Mango

De flesta tror att mango är en mango. Inte sant! Det är som att jämföra en Navel orange till en Blood Orange, eller en Granny Smith till en Pink Lady. En Champagne-mango är väldigt annorlunda än Kent Mango, från en Haden, och så vidare.

Nu kräver mango varma, allmänt tropiska temperaturer, eftersom allt under 30F kan döda ett mangoträ. Det innebär att storskalig produktion är sällsynt i USA och begränsad till Kalifornien, Florida, Hawaii och Puerto Rico.

Mangorna vi köper här i USA kommer mest från Mexiko, Ecuador, Peru, Brasilien, Guatemala och Haiti. Dessa länder växer alla olika sorter som kommer i mognad vid olika tider på året, vilket innebär att mango är tillgängliga året runt.

Varje sort har en annan smak, struktur och egenskaper som gör dem unika ...

Ataulfo ​​/ Champagne: Dessa ljusgula, mindre mango gavs namnet Champagne-mango delvis för marknadsföringsändamål, och även för deras prickiga smak. Smaken är söt och krämig med ett fast kött som är utmärkt grillat, rostat eller serverat rakt. Ataulfos har ett litet frö, vilket ger dem ett högkött till fröförhållande. De är generellt tillgängliga på marknaderna mars till juli och kommer vanligen från Mexiko.

Francis : Denna älskade lilla mango kommer från Haiti. Dess gurkmejafärgade kött och gröngula hud gör den till en av de mest glada frukterna runt.

Huden blir mer gyllene när den mognar. Smaken är rik, med en liten spiciness och sur viskning.

Haden : Haden började skapa en stor mangoindustri i Florida 1910, men industrin har krympt på grund av orkaner och utveckling. Lyckligtvis gör det återkommande kök i hela Mexiko och USA.

Denna fasta mango är rik på smak och extremt blommig. När den gröna huden blir mogen blir den gul och tar en röd-orange rodnad. Detta är mango som du sannolikt kommer att hitta på marknaden i april och maj.

Keitt : Vuxen i Mexiko och Förenta staterna för nordamerikansk konsumtion, det odlas också överallt i Asien, där de njutas en gång mogen eller betas när de fortfarande är lite gröna. Det finns få fibrer i dessa mango, vilket innebär att köttet är saftigt och lätt att skära. Du måste ta ett hopp om tro när det gäller mognighet som en mogen Keits hud kan vara mörk eller medelgrön i färg. Telltale-tecknet är den rosa rodnad som kan bildas. Keitts är allmänt tillgängliga i augusti och september.

Kent: Utvecklat i Florida på 1940-talet, Kents är idealiska mangor för torkning eller juice. Mango är mörkgrön med enstaka röd rodnad och utvecklar gula undertoner när den är mogen. Denna mango är populär i Mexiko, Ecuador och Peru. Den har två växande årstider och finns tillgänglig på sen vinter och hela sommaren.

Tommy Atkins: Ursprungligen från Florida är Tommy Atkins den mest odlade kommersiella sorten som kommer in i USA. Smaken är mild och söt, medan köttet är ganska fibröst vilket gör det till en utmärkt kandidat för långsam matlagning, som stews, curries och braises.

Denna mango finner sin väg till dig från Mexiko, Guatemala, Brasilien, Ecuador och Peru. Hög tillgänglighet sträcker sig i allmänhet från mars till juli och oktober till januari.

Alphonse / Alphonso: Denna indiska sorten är en mild smakad, fast flösad mango som kan sträcka sig från lila till gul hud med avlång form. Den finner inte sin väg till Förenta staterna för ofta. Men om du stöter på en bör du ta hem hemma omedelbart och njuta av det med en sked eller använda den för att garnera en cocktail.