Vad är skillnaden mellan eftermiddagste och hög te?

Hur historia formade brittiska eftermiddagen och högteatraditionerna

Ofta används fraserna "afternoon tea" och "high tea" utbytbart, eftersom många misstänker att det inte finns någon skillnad. Båda te traditioner är brant i brittisk historia och skillnaderna, subtila som de kan vara, är ett direkt resultat av deras ursprung.

Vad är en eftermiddagste?

Eftermiddagste är en brittisk mattradition som sitter ner för en eftermiddagskonsumtion av te, smörgåsar , scones och tårta.

Eftermiddagste serveras klockan 16.00 När eftermiddagste blev fashionabelt i början av 1800-talet tack vare Anna, hertiginna av Bedford , var det aldrig avsett att ersätta middag utan snarare att fylla i det långa gapet mellan lunch och middag vid en tidpunkt då Middagen serverades så sent som 8:00. Livsstil har förändrats sedan dessa tider och eftermiddagste är nu en behandling, snarare än ett stoppavstånd.

Arbetslivet hos många tillåter inte tiden att sitta ner för att njuta av scones och kakor på sen eftermiddag, så för många är ritualen nu sparad för semester och speciell behandling. Traditionen är fortfarande quintessentially brittisk, och många britter gör fortfarande tid att sitta och njuta av anständighet och civilitet i detta den mest underbara engelska matlagningstullen, inte bara dagligen. En berömd plats att hitta ett riktigt eftermiddagste är Ritz i London. Deras eftermiddagste service är i så hög efterfrågan att bokningar i allmänhet måste göras månader i förväg.

I Yorkshire finns de berömda Bettys Tea Rooms, som knappt ändrats sedan den dag de öppnade 1919.

Vad är ett högt te?

Ursprung eftermiddagste visar klart att det var bevaret av de rika på 1800-talet. För arbetare i det nyindustrierade Storbritannien var te tid att vänta tills efter arbetet.

Vid den tiden serverades te i allmänhet med hjärtligare rätter som var väsentligt mer än bara te och kakor. Arbetare behövde näring efter en hård arbetsdag, så efterarbetad måltid var oftare varm och fylld och åtföljdes av en kruka med gott starkt te för att återuppliva flaggande andar.

Idag kallas kvällsmåltid i hushåll i arbetarklassen fortfarande ofta "te" men som arbetsmönster har ändrats ännu en gång, hänvisar många hushåll nu till kvällsmåltid som kvällsmat.

Tillägget av ordet "högt" till uttrycket "högt te" antas skilja mellan eftermiddagste som traditionellt serveras på låga, bekväma, stolar eller slappna av i trädgården och arbetstagarens efterbehandlade högte som serveras vid bordet och sittande på höga backar matsalar.

Hög te i Skottland

I Skottland tar hög te på sig en ytterligare differentiering. Ett skotskt högt te är inte till skillnad från ett eftermiddagste men kommer att innehålla lite het mat, till exempel en ost på toast eller andra smakliga godisar.