Vad är Guinness öl?

Guinness är en traditionell irländsk stout öl gjord av rostad bygg , humle , jäst och vatten. Den djupa färgen och karamelliserad smak som kännetecknar Guinness kommer från korn som har rostats men inte maltats. Det tjocka, krämiga huvudet som Guinness är välkänt för uppnås genom att blanda ölen med kväve, vilket skapar mindre bubblor och därmed ett tjockare huvud.

Trots att företaget nu är baserat i London, producerades Guinness först i Dublin vid Arthur Guinness bryggeri i slutet av 18th century.

Idag är Guinness ett av de mest framgångsrika ölmärkena och säljs i över 100 länder över hela världen.

En måltid i en kopp

Guinness för länge sedan tjänat smeknamnet "måltid i en kopp" på grund av att det är tjockt och fyller naturen. Överraskande, vid 198 kalorier per pint innehåller Guinness färre kalorier än de flesta juice eller till och med mjölk. På 1920-talet använde Guinness sloganet "Guinness är bra för dig", efter att konsumenterna rapporterat en ökad känsla av välbefinnande efter att ha druckit en pint. På grund av begränsningar av medicinska påståenden har denna slogan länge sedan övergivits. Oavsett om företaget annonserar det innehåller Guinness en överraskande mängd hälsosamma antioxidanter som liknar dem som finns i frukt och grönsaker. Dessa antioxidanter har även visat sig bidra till att sänka deponeringen av dåligt kolesterol på artärväggarna.

Guinness sorter

Guinness säljs över hela världen och bryggs i över 50 länder. De tillgängliga sorterna och alkoholhalten varierar från land till land.

Dessa är några av de mest populära sorterna av Guinness som finns tillgängliga på marknaden idag.

Guinness Draft - Guinness Draft säljs i keggar, flaskor och widgetburkar (med en speciell kväve "widget" för ett extra krämigt huvud) och innehåller ett alkoholhalt mellan 4,1 och 4,3 procent volymmängd (ABV).

Guinness Original / Extra Stout - En av de mest sålda versionerna, Guinness Original / Extra Stout innehåller cirka 4,3 procent ABV i Europa och något mer i USA, Kanada, Australien och Japan.

Guinness Foreign Extra Stout - Denna sort har en högre alkoholprocent i volym än de flesta andra sorter av Guinness och når upp till 7,5% ABV i Europa och USA och upp till 8% ABV i Singapore. För att göra denna variation av Guinness, skickas en ojäst hopblandning från Dublin till främmande länder där den sedan fermenteras lokalt. Variansen i jäsningsprocesser och tekniker står för varierande alkoholnivåer.

Förutom dessa tre huvudvarianter har Guinness skapat ett stort utbud av andra bryggerier i hela sin historia, inklusive ett antal begränsade utgåvor.

Guinness som ingrediens

Guinness har kommit att representera irländsk kultur och matlagning och används därför för att införa en irländsk känsla i många kulinariska skapelser. Förutom att användas som en kulturell ingrediens, ger Guinness en unik, rik, karamelliserad smak när den läggs till mat. En av de mest populära rätterna att använda Guinness är irländsk gryta . Att lägga Guinness till grytan skapar en fylligare och mer komplex sås.

Guinness har också använts som ett utspädningsmedel i läskbröd och scones, och även som en nyhetskomponent i muffins. Under de senaste åren har Guinness floats (Guinness poured över vaniljglass) blivit en populär behandling runt St Patricks Day.