Vad är den Ovomaltine schweiziska drycken?

Ovomaltin är ett pulver som är upplöst i kall eller varm mjölk, omrörd och full.

Det är känt under namnet Ovaltine på engelska, men det är inte exakt samma sak. Båda är pulver som gör en dryck, men för den engelska och amerikanska marknaden innehåller pulvret mer socker i form av sackaros än den ursprungliga schweiziska formeln.

Schweizisk formel för ovomaltin

Den ursprungliga formeln innehåller kornmalt, mjölkpulver, kakaopulver, vassleprotein, glukossirap (så kallad majssirap i USA), ägg, jäst och honung, och kan endast köpas i Schweiz.

Ägget och maltet ger Ovomaltine sitt namn.

Hur det utvecklades

Georg Wander startade ett laboratorium där maltsocker producerades. Hans son, Albert, tog över 1897 och utvecklade en löslig malt-extraktdryck 1904. Det var runt den tiden då alla sorters stabila livsmedel utvecklades, inklusive den första omedelbara soppan ( Erbswurst eller Ärtkorv ). Han sålde den som en elixir som endast var tillgänglig på apotek för personer som var trötta, kropp och själ. Vid 1920-talet marknadsfördes den som en hälsosam drink för hela familjen.

Företaget blev ett aktiengesellschaft eller offentligt handlat företag 1908 (Wander AG) och såldes till Sandoz 1967. År 2002 såldes den till Associated British Foods. Dess hem är fortfarande i Schweiz och sysselsätter cirka 300 personer. I USA säljer Nestlé Ovaltine.

En dryck för massorna

Eftersom Ovomaltine var dyrt var det först en drink endast för övre och medelklassen.

Vid slutet av 1920-talet marknadsfördes produkten även till de lägre klasserna, som ett sätt att säkerställa folkets hälsa (medborgarnas hälsa). Annonseringen kopplade den till hälsosam alpinmjölk, sport och hälsa, och drycken blev mycket populär.

Under andra världskriget i Schweiz blev dricksvatten Ovomaltine även känd som en patriotisk handling för att försvara landet.

Det användes också som rädslan för räddning som skulle kunna bidra till att förebygga vitaminbrist.

Ovo-Sport och Ovolino

På 1930-talet i samband med militären utvecklade Wander Militärovomaltine som kunde lösas i vatten eller mjölk och till och med ätas torrt i en nödsituation. Denna produkt går nu under namnet Ovo-Sport.

Ovomaltin är nu relaterat till en mängd olika produkter, inklusive müsli och choklad, ovo-dryck (förblandad) och chokladstänger som heter Ovolino. Det finns även en brödspridning, som liknar Nutella och en glassmak.

Begränsad Intake Bäst

Nutritionists decry Ovomaltine, speciellt formlerna med högre sockerhalt, som att ha för många enkla kolhydrater. De vill att folk ska veta att det inte borde användas för att släcka en törst och inte är nödvändig för att upprätthålla en hälsosam kropp.