Ungerska Chokladmousse Cake Recept - Sutemeny Rigo Jancsi

Detta traditionella recept på ungersk chokladmousskaka - sutemeny Rigo Jancsi - har en härlig historia.

Rigo Jancsi var en känd ungersk gypsy violinist. År 1896 spelade Jancsi i Paris i Prins Josef och Prinsessan Klara. Fascinerad av hans svarta snygga utseende blev hon förälskad. Klara lämnade sin man och sina barn att följa Jancsi som skildrade sin fru. Förhållandet varade inte, men kakan Rigo skapad med en konditor i Klara ära gjorde - sutemeny Rigo Jancsi. Det är fortfarande en favorit ungerskt sött.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. För kakan: Värm ugnen till 350 grader. Linjera en gelépanna med pergamentpapper. I en stor skål, grädde 3/4 kopp smör med 1/4 kopp socker tills ljus och fluffigt. Tillsätt kyld smält choklad och slå i äggulor en i taget.
  2. I en medium skål, slå äggvita och nypa salt tills de vita klamrar sig till pjäserna. Tillsätt kvarvarande 1/4 kopp socker och slå tills styva toppar bildar.
  3. Lätt chokladblandningen genom att omröra i 1/3 av de vita. Sedan, försiktigt, vik i de återstående vita. Stänk mjölet över smeten och vrid försiktigt in det utan att minska volymen.
  1. Häll i beredd panna och baka 12-15 minuter, eller tills kakan börjar dra bort från sidorna. Överbake inte. Kyl några minuter på ett trådställ och vänd sedan in på stället. Ta bort pergamentpapper och låt svalna helt.
  2. För fyllningen: Ställ 10 ounce choklad i en värmebeständig skål. Koka grädden i mikrovågsugnen eller på spisen och häll över choklad. Skydda med plastfolie och låt stå 10 minuter. Tillsätt rom och vanilj och rör om till slät. Kyl 1 timme. När det är kallt, piska på påfyllningen tills volymen har fördubblats.
  3. Montering: Skär kakan i halva och placera en halv på ett ställ. Sprid fyllningen över kakan och toppa med den återstående kakhalvan. Kyl i 1 timme.
  4. För glasyren: Placera 7 ounces choklad, smör och majssirap i en mikrovågsugnskål. Värm på full effekt 1 minut. Tillsätt vanilj och rör om tills det är helt smält och slät. Låt svalna 10 minuter.
  5. Ställ stativet som håller kakan över en panna för att fånga droppar. Håll glasyren 2 tum ovanför kakan, häll glasyren jämnt, använd en spatel för att täcka sidorna om det behövs. Kyl i 20 minuter eller tills glasyr är inställd.
  6. Denna tårta är mycket rik. Skär i 5 av 7 rader för totalt 35 små rutor. Kyl över rester.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 920
Totalt fett 70 g
Mättat fett 41 g
Omättat fett 21 g
Kolesterol 211 mg
Natrium 282 mg
kolhydrater 59 g
Kostfiber 8 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)