Traditionellt Dakos Recept från Kreta

Om du någonsin varit på Kreta, riskerar du att du kanske har haft denna maträtt eller åtminstone sett den.

Traditionellt är Dakos (ντάκος) gjorda med skräp, ett hårt bröd med kikärmjöl. Men du kan göra detta med något hårt bröd, och det är vad vi gjorde. Vi kunde inte hitta rätt skräp, och vi trodde att de flesta kanske inte hade tillgång till det i sin butik heller. Det är okej, för att göra det med bröd gör det möjligt för alla att ge detta recept ett försök!

Denna kretensiska aptitretare är något som mycket liknar den italienska bruschettaen , bara med en grekisk twist. Tomatens surhet är skuren och perfekt balanserad av fetthaltens salthet och fördjupad i läckerhet av Kalamataoliverna. Medan vi var på Kreta, hade vi det med vin, så det är vad vi rekommenderar att para ihop med. Sammantaget är det ett mycket lätt recept att göra. Se bara till att du har lite dagligt bröd till hands och du kommer att vara bra att gå.

Detta är alltid en bra gå till när vi har haft bröd till middag natten innan och slutade inte det. Följande dag är det svårt och perfekt för Dakos! Juicerna kommer att mildra brödet lite, men du vill att det ska vara svårt som du skulle med bruschetta.

Om du såg detta recept och vill göra det idag finns det ett knep:

Skiv upp en bröd av ditt favoritbröd och lägg i ugnen vid 120F i 2-3 timmar, eller tills de är svåra. Kokning vid en låg temperatur på denna långa avlägsnar fukten från brödet och gör det svårt.

Så, ge dessa kretensiska appar ett försök och låt oss veta vad du tycker!

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tärningstomat i stora bitar, så det är lätt att ta bort mjukt centrum med frön. Kasta inte, lägg åt sidan.
  2. När mitten är avlägsnad, torka tomaterna i små bitar.

  3. I en skål kombinera: tomater, oregano, feta, olivolja, salt och peppar.

  4. Ta sedan mjukt centrum från tomat, mos och sprid över bröd.

  5. Lägg en sked tomat- / feta-blandning till toppen av varje brödskiva.

  6. Lägg till tärnade Kalamata oliver på toppen.

  1. Servera med vin!

anteckningar

Om du planerar att använda skräp, måste du mjuka dem lite innan du gör dakos. Detta kan göras på två sätt: Använd konserverad tomat och ta lite av saften och sprida den över varje dako innan allt läggs på det eller du kan spruta lite vatten över varje skräp innan du börjar.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 89
Totalt fett 7 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 6 mg
Natrium 172 mg
kolhydrater 5 g
Kostfiber 1 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)