Traditionella livsmedel för nyårsfester

Livsmedel som används för att fira det nya året runt om i världen

Nästan varje kultur runt om i världen har någon form av traditionell mat för att hjälpa till att fira det kommande nyåret. Vare sig brukade beteckna lycka till, rikedom, hälsa eller livslängd, är varje mat rik på symbolik. Upptäck dessa nyårs matraditioner från hela världen!

Pasta

Långa, kontinuerliga pastaer är symboliska för livslängd och välstånd i många asiatiska kulturer. Bokhete soba nudlar äts ofta vid midnatt som en del av nyårsfesten i Japan.

Det är dock ett knep. Var noga med att slurpa hela nudeln från början till slut utan att bryta, för att du inte ska skära din livslängd kort!

Bönor och linser

Bönor och linser symboliserar pengar i många kulturer, eftersom deras lilla runda form liknar mynt. Svartögda ärter är en traditionell nyårsmat över södra USA, där de äts som en del av maträtten Hoppin 'John. Linser, som särskilt liknar mynt med sin platta, skivliknande form, äts i både Italien och Brasilien som en del av nyårsdagen.

grönt

Gröna, som kål, collards eller senapsgreen, har länge varit en symbol för välstånd eftersom deras plana, gröna färg liknar papperspengar. Kål, i synnerhet, är en vanlig nyårsdagsmat i USA, Tyskland och Irland. I södra USA serveras gröna och bönor ofta tillsammans för en dubbel dos av välstånd i det nya året.

Fisk

Flera kulturer förbrukar skaldjur på nyårsdagen för att symbolisera fruktbarhet, välstånd eller helt enkelt gå vidare i livet. Inlagd sill förbrukas i Polen och Skandinavien för att symbolisera välstånd, kanske på grund av sin silverfärg. Andra kulturer äter fisk helt enkelt för att de går framåt genom vattnet, vilket kan symbolisera framåt i det nya året.

I Japan äts fiskrogen för att symbolisera fertilitet, medan räkorna ätas för att symbolisera ett långt liv.

Fläsk

Fläsk är en festlig mat av det nya året av flera skäl. Fettfläsk symboliserar ofta markens fett och är därför ätit för att symbolisera välstånd och en bra skörd i det nya året. Det sätt på vilket en gris rötter in i smuts när den hyser framåt är också symbolisk att gå framåt i det nya året. Från Hoppin 'John i södra Förenta staterna till korv och Kielbasa i Europa eller en helbrödad gris på Kuba eller Ungern är fläsk en vanlig karaktär på nyårsdagsfest.

vindruvor

Traditionen med 12 druvor för det nya året har sitt ursprung i Spanien men har sedan spridit sig till många spanska koloniserade länder som Portugal, Mexico, Ecuador och Venezuela. Traditionen dikterar att 12 druvor måste ätas vid midnatt, en på varje slag av klockan. Varje druva är representativ för en av de tolv månaderna och det är sötma en indikator på den månadens utsikter.