PFOA och Nonstick Cookware Bekymmer

Det har varit en del prat i nyheten om en potentiellt giftig kemikalie som kallas PFOA. Skulle du vara oroad över PFOA i din nonstick kokkärl ?

PFOA är kort för perfluoroktansyra (även kallad C8), en syntetisk kemisk förening som används tillsammans med PTFE för att tillverka vissa fluorpolymer- och telomerbaserade konsumentprodukter, inklusive nonstickpanelbeläggningar som Teflon. De resulterande produkterna innehåller inga eller bara spårmängder av PFOA och miljöskyddsmyndigheten har inte tillräcklig information om produkten för att föreslå att användningen av produkterna kan medföra hälsorisker eller oro.

EPA och PTFE

Men eftersom denna kemikalie används i tillverkningsprocessen har den hittats i låga nivåer i miljön och även i blodet av ett urval av den amerikanska befolkningen. Det har visat sig påverka utvecklingen av laboratoriedjur, liksom andra skadliga effekter på deras hälsa.

År 2004 fattade EPA administrativa åtgärder mot DuPont (tillverkare av Teflon) och anklagade företaget för att inte anmäla risk för skada på människors hälsa och till miljön på grund av exponering för PFOA mellan perioden 1981-2001. Följaktligen 2005 DuPont betalade en uppgörelse på 10,25 miljoner dollar för att bryta mot federala miljöbestämmelser.

Under 2006 lanserade EPA ett PFOA-stewardship-program och inbjöd de 8 stora fluoropolymer- och telomertillverkarna att delta i att eliminera användningen av PFOA från utsläpp och produktinnehåll senast 2015. Det första målet var att minska utsläppen och innehållet i PFOA med 95 procent av 2010.

De flesta av företagen, inklusive DuPont och 3M, träffade eller överträffade det målet, så branschen är väl på väg mot målet att eliminera användningen av PFOA helt.

EPA: s ansträngningar verkar fungera: År 2007 visade studier att koncentrationen av PFOA i ett urval av den amerikanska befolkningens blodomlopp (uppsamlat 2003-2004) var 25 procent mindre än det i prover samlade 1999-2000.

Skulle du vara orolig för att använda Nonstick Cookware?

Livsmedels- och drogadministrationen följer noggrant matlagningsutrustningen som är tillgänglig för allmänheten och på höjden av EPA: s uttalanden om PFOA utfärdat ett uttalande som bekräftar sin ståndpunkt att produkter med nonstick-beläggningar är säkra för att den amerikanska allmänheten ska kunna användas när de används som avsedda .

Det finns dock vissa försiktighetsåtgärder som du kan vidta när du använder nonstick köksredskap och bakeware:

Om du fortfarande är oroad över PFOA, leta efter några av de många nonstick kokkärlmärken som tillverkats utan användning av PFOA, inklusive Bialetti Aeternum , Swiss Diamond, GreenPan och Cuisinart GreenGourmet. (Läs mer om miljövänlig nonstick köksredskap )

Läs mer information från EPA på PFOA.