Suspiro De Limeña - Peruvian Caramel Meringue Parfait

En efterrätt vars namn betyder "en kvinnas suck (från Lima)" måste vara något speciellt. Suspiro de limeña är ett klassiskt peruanskt recept , ganska ovanligt och gott. Bottenskiktet är tillverkat av dulce de leche (känd som manjar blanco i Peru) som har berikats med äggulor. Toppen är en söt, styv maräng gjord med portvin. Kombinationen är rik, söt, krämig och kan bara göra dig suckad med nöjdhet.

Hemlagad dulce de leche är underbar, men om du är kort i tid, kan du enkelt ersätta köpte dulce de leche.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förbered den hemlagade de leche , eller värm inköpt dulce de leche i en gryta över medium låg värme bara för att koka (under konstant omrörning för att förhindra att du sticker och brinner).
  2. Avlägsna från värme och visp i 4 äggulor, en i taget tills den är väl blandad. Rör om en tesked vanilj och nypa salt till smak.
  3. Låt blandningen svalna lite, häll sedan i enskilda serveringsrätter (vanligen en tumbler eller parfaitskål) medan den fortfarande är varm. Dela upp dulce de leche i 6 till 8 individuella glasögon eller koppar, eller en större maträtt.
  1. Ta med porten, sockret och en nypa salt för att koka i en medelstora kastrull.
  2. Tillsätt äggvitorna i (mycket ren) skål med en stående mixer.
  3. När temperaturen på porten / sockerblandningen når ungefär 240 grader Fahrenheit (115 grader Celsius), eller efter ca 3 minuters kokning, sätt på mixern och börja slå äggvita. När temperaturen når 246 grader Fahrenheit (120 grader Celsius), ta bort sirapen från värmen. Den totala tillagningstiden är ca 4 minuter, och sockersirapen ska göra smala trådar om du drar det av en gaffel och kommer att ha tjocknat något.
  4. Äggviterna ska bilda styva toppar . (Om de börjar bilda toppar innan sockersirapen är klar, stäng av blandningen tills du är redo att tillsätta sirap). Häll långsamt och noggrant den heta sirapen ner på sidan av mixerskålen, i de slagna äggvitorna medan du slår. Fortsätt att slå marängen tills den svalnar något, ca 2-3 minuter.
  5. Använd en konditoriväska med en runda eller stjärnspets (eller en ziplock väska med ett hörn avskuren), rör marängen dekorativt ovanpå dulce de leche. (Du kan sluta med extra maräng).
  6. Chile suspiro tills det är klart att tjäna. Stänk meringue med kanel och servera kyld eller vid rumstemperatur.