Plankad lax

Denna metod för matlagning lax på plankor av trä satt på en grill har kommit att betyda "plankad lax" i många cirklar. Äkta plankad lax - en tradition i Stilla nordvästern - är lite mer dramatisk: Hela laxfiléer är gjorda på cedertrådar och sedan satt i en dramatisk vinkel över en eld som enligt min erfarenhet bäst beskrivs som en brasa. Resultatet är ömt, smakfullt, lättrökt lax, och det är den effekt vi ska för när vi lagar lax som läggs på cederträ. Det är lätt, läckert och mer eller mindre idiotiskt.

Självklart fördubblas receptet enkelt etc. för större grupper. De flesta sätter en laxfilé på varje plank, men det är ren estetik, så när du serverar den har varje person sin egen planka att använda som en tallrik (en skopa potatismos, potatisgratin och / eller ångad grönsaker kan läggas till planka när det tas av grillen om du kommer fram med denna metod).

För att spara utrymme, kan du dock laga mat men många filéer sitter på en plank, sedan överför fisken till tallrikar när filéerna är klara att servera.

Gärna lägga till örter, smör eller andra kryddor / glasyr till laxen när du lagar mat. Det här är mer en metod för att laga lax då det är ett recept i stent.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blöt cederträ plankor i vatten i ca 15 minuter (det här är inte absolut nödvändigt, men det hjälper till att hålla plankorna av charring för mycket och gör det lättare att använda dem flera gånger).
  2. Värm en kol eller gasgrill till medelhög värme (du bör kunna hålla handen cirka 1 tum över matlagningsristen i 3 till 4 sekunder innan du tar bort den).
  3. Skölj laxen och klappa den torr. Använd pincett för att dra ut några stiftben i fileten (springa pekfingret upp och ner den tjockaste delen av fileten för att känna till dem - de tenderar att vara ganska transluscenta, så du måste känna dig snarare än att se dem). Stänk filéerna med salt och peppar om du vill. Ställ laxfiléerna på planken, skinnsidan neråt.
  1. Ställ plankorna på grillen, täck och koka tills laxköttet flingar i mitten, cirka 15 minuter.

Servera laxen varm eller varm. En spritz citron skadas aldrig.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 110
Totalt fett 6 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 38 mg
Natrium 72 mg
kolhydrater 0 g
Kostfiber 0 g
Protein 13 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)