Pierogi (Polska Dumplings) Degen och Fyllning Recept och Hur-Tips

Pierogi (pyeh-rroh-ghee) är polska fyllda dumplings. Du kommer alltid att se ordet i denna pluralform och inte i sin singularform - pieróg .

Dumplings är som människor. De kommer i alla former, storlekar och etniska ursprung. Ryssarna har sina pelmeni och piroshki, ukrainare kallar dem varenyky , judar har sina kreplach och knishes , kineserna har sina potstickers och wontons, och italienarna har ravioli.

Faktum är att skräck av fasor hänvisar många amerikaner till pierogi som polska ravioli.

Utöver att ge näring, verkar deras enda syfte i livet vara att ge buken en stor kram, som en klappa på handen från mamma när du har en dålig dag. "Det är okej, kära saker, det blir bättre."

Fyllda dumplings kom till Polen på 1200-talet från Fjärran Östern via Ryssland. De verkade inte i sin nuvarande form och kallades inte pierogi fram till andra hälften av 1700-talet. Eftersom de tog en hel del arbete, var de bara beredda under semestern. Med varje semester kom en annan typ av pieróg , unik i sin fyllning och form . Kurniki är stora bröllop pierogi alltid fyllt med malet kyckling. Knysze eller "sadour pierogi" serveras vanligtvis efter en begravning. Sanieżki och socznie är söta små pierogi stekt och serveras i samband med imienimy eller en namnsdag. Små versioner av pierogi är kända som uszka eller "lilla öron".

Traditionella Fyllningar

De mest traditionella fyllningarna för pierogi inkluderar malet kokt kött, surkål med svamp, säsongsbetonade frukter som blåbär och jordgubbar, bovete eller hirs, salta eller sötgods ost och potatis-ost ( Pierogi Ruskie ). Numera ses spenat, skaldjur och andra "gourmet" pierogi vid Krakows Pierogi Festival hålls årligen i augusti.

Pierogi deg kan vara lika enkelt som en kombination av mjöl-ägg-vatten eller tillverkad med gräddfil , gräddeost , potatis eller vara mjölk- och äggfri.

I USA gör många kyrkogrupper dem på fredagar året runt som fundraisers. Om du inte kan använda dig av en sådan kyrkgrupp i ditt område, vet att hemlagad pierogi inte är så svår att göra som du kanske tror. Pierogi deg rullas till en 1/8 tum tjocklek, skärs med en 3-tums rund, fylld, vikas över, förseglas och krympas och kokas. Vissa människor serverar dem med smält smör rätt ut ur kokande kruken. Andra föredrar att steka deras efter kokning tills de är lite krispiga.

Det är ett roligt regnigt dagsprojekt och fantastiskt att göra med barnen eller barnbarnen, speciellt om de görs i steg. Gör degen en dag, rulla och fyll en annan dag och laga en annan dag.

Det finns ingen rätt eller fel på fyllningarna, så du ser allt från blåbär till surkål och svamp. Servera söt pierogi med konditorisocker och kryddig pierogi med baconbitar eller fläskklingor som kallas skwarki och gräddfil, om så önskas.