Namndagar i den grekisk-ortodoxa troen

För medlemmar i den grekisk-ortodoxa troen är namndagar en mycket förväntad händelse varje år, och överskuggar högt födelsedagar. De flesta barn som är födda i grekisk ortodoxa familjer kommer att få ett namn som sammanfaller med namnet på en grekisk ortodox officiellt erkänd helgon. Namnens dag firas på helgonens dag och är en orsak till födelsedagsliknande fester, inklusive godis, gåvor och fester.

På samma sätt som födelsedagar i andra kulturer är honoreen värd och medan de flesta namndagar firas hemma där vänner kommer att ringa och önska Χρόνια Πολλά (uttalad HRON-yah poh-LAH, och löst översatt betyder "många glada år "), vissa tar sina fester ut till klubbar, barer eller restauranger och behandlar hela samlingen till en rolig händelse.

Namndagar är ett av de få tillfällen då grekerna ofta erbjuder mat (godis) som gåvor. De är i allmänhet lagrade. För att få veta om ditt namn är med på firarlistan eller för att se när en grekisk väns namndag inträffar, kolla denna lista med namndagar efter månad:

Grekiska barn namnges traditionellt efter sina morföräldrar (flickor till farmödrar, pojkar till morfar). Traditionell namngivning inkluderar faderns namn som barnets mellannamn - och det är det mellannamnet som skiljer barnets plats i familjen.

Som ett exempel har ett par som heter Ioannis (John) och Maria Greeklastname har tre söner:

Var och en av sönerna och hans fru har en son. Om tradition följs, kommer varje förstfödd son att bli namngiven Ioannis, för farfarfadern; dock,

Samma sak händer med tjejer som är uppkallade efter sina mormor och har sin fars förnamn som deras mellannamn. Som med andra kulturer är vissa namn mer populära än andra i Grekland, och på dessa namndagar är fester inte bara generationsgenerativa men kan innebära en stor del av befolkningen!